Jump to content

Cześć


ad2222

Recommended Posts

Jestem tu nowy. Wprawdzie moja przygoda z domowym piwowarstwem rozpoczęła się wcześniej, ok 2012, ale potem zarzuciłem piwo na rzecz wina :), a teraz z powrotem posmakowałem w domowym piwie. W sumie zrobiłem kilka warek, część z "gorących kubków", 2-3 z zacieraniem, ale też kupowałem gotowe zestawy śrutowanych słodów. Teraz dzięki większej ilości wolnego czasu (nie, nie z powodu pandemii, po prostu stwierdziłem, że sama praca w życiu to nie jest dobry pomysł) wróciłem do domowego warzenia. Na pierwszy ogień poszło pszeniczne z samodzielnym zacieraniem, niestety chyba była za niska temperatura fermentacji,  w każdym razie drożdże nie ruszyły i wszystko splesniało, czyli poszło w kanał. Na szybko w ramach pocieszenia zrobiłem gorący kubek - wyszło świetnie, miałem nawet większą grupę degustatorów, bo skrzynkę zawiozłem na narciarski wyjazd, poszła podczas jednej imprezy, i to na początku - więc chyba było ok? 

Teraz mam już zabutelkowaną warkę, też pszeniczne z kubka, degustacja wkrótce. 

 

Z góry przepraszam za czasami pewnie beznadziejnie głupie pytania, ale jak czegoś nie znajdę na forum, to muszę zapytać. Wprawdzie biologii uczyłem się dość długo, ale nie wszystko było na lekcjach w LO i na studiach.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 26.11.2020 o 10:32, ad2222 napisał:

Jestem tu nowy. Wprawdzie moja przygoda z domowym piwowarstwem rozpoczęła się wcześniej, ok 2012, ale potem zarzuciłem piwo na rzecz wina :), a teraz z powrotem posmakowałem w domowym piwie. W sumie zrobiłem kilka warek, część z "gorących kubków", 2-3 z zacieraniem, ale też kupowałem gotowe zestawy śrutowanych słodów. Teraz dzięki większej ilości wolnego czasu (nie, nie z powodu pandemii, po prostu stwierdziłem, że sama praca w życiu to nie jest dobry pomysł) wróciłem do domowego warzenia. Na pierwszy ogień poszło pszeniczne z samodzielnym zacieraniem, niestety chyba była za niska temperatura fermentacji,  w każdym razie drożdże nie ruszyły i wszystko splesniało, czyli poszło w kanał. Na szybko w ramach pocieszenia zrobiłem gorący kubek - wyszło świetnie, miałem nawet większą grupę degustatorów, bo skrzynkę zawiozłem na narciarski wyjazd, poszła podczas jednej imprezy, i to na początku - więc chyba było ok? 

Teraz mam już zabutelkowaną warkę, też pszeniczne z kubka, degustacja wkrótce. 

 

Z góry przepraszam za czasami pewnie beznadziejnie głupie pytania, ale jak czegoś nie znajdę na forum, to muszę zapytać. Wprawdzie biologii uczyłem się dość długo, ale nie wszystko było na lekcjach w LO i na studiach.

jaka to była zbyt niska temp fermentacji?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nie wiem, po prostu nie ruszyło, a ja zamiast przenieść nastaw do łazienki, w której mam podłogowe ogrzewanie i mogę tam podnieść temperaturę dość mocno, to zostawiłem w miejscu gdzie ogrzewanie mam wyłączone - temp tego pomieszczenia wtedy ok 17-18 st C. Po kilku dniach zrobiła się pleśń na powierzchni nastawu, i tak zakończyła się jego historia.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.