BROamator Opublikowano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 mam wiadro piwa po cichej fermentacji i chciałem zlać do butelek, piwo lekko cytrusowe od chmielu i zastanawiam sie czy moge dolać soku pomarańczowego zamiast części cukru do refermentacji, czy to przerobi jak zwykły cukier ? czy ten cukier z soku jest niefermentowalny ? i czy wogole opłaca sie smakowo coś takiego robić bo pewnie ktoś próbował ? pewnie juz był podobny temat ale nie moge znaleść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 Cukier z soku jest fermentowalny, w składzie na opakowaniu jest ilość cukru/węglowodanów. Kiedyś dodałem ok 15-20% soku 100% pomarańczy do kwasa, ale dodawałem na cichą fermentację i pozwalałem przefermentować ten cukier i dopiero butelkowałem. Wyszło nawet ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Odkopię temat. Piję właśnie cienkie piwko na lato - nastaw miał jakieś 6blg. Na te upały jest dobre - można wypić butelkę z gwinta i nie szumi w głowie. Minimalnie tylko czuć alkohol. Wyczuwam, że dodatek soku pomarańczowego, czy grapefruitowego poprawił by smak piwa. Nie chodzi o dodatek cukru (słodyczy) tylko aromat i smak cytrusów. I tu pytanko - jak dodam trochę soku na wtórną to jak wiadomo przefermentuje się cukier zawarty w soku, ale czy sam smak cytrusów będzie nadal wyczuwalny? Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 W warunkach domowych, najlepsze co można zrobić z sokiem owocowym, to użyć go jako surowca do refermentacji w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 (edytowane) Ja tylko chciałem napisać, że szanuję autora wątku za napisanie "piwsko" i "piwo", a nie to wszechobecne "piwko" i tematy typu "Piwko nie fermentuje", "Jakie piwko 25 blg", "Pleśń w piwku" No chyba że mowa o piwku 6 blg jak wyżej - co do pytania, to w takiej sytuacji chyba więcej by dał dodatek skórki (tzn. tylko tej zewnętrznej, zestu), ale sok też swoje zrobi przy takim lekkim piwie. Edytowane 23 Czerwca 2021 przez Łachim Dopisek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się