Eselchen Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Cześć, posiadam kociołek klarstein 15l na którym zrobiłem dwie warki, jednak wydaje mi się, że źle go obsługuje. Stąd moje pytania: 1.posiadam hopstopper od kolegi z forum. Czy po schłodzeniu brzeczki można przepompować ją do fermentora (do tej pory zlewam grawitacyjnie wężykiem i kilku litrów na końcu nie zasysa)? 2. Pod hopstopperem mam przypalenia pomimo włączonego obiegu dolnego. Domyślam się, że dzieje się to w momencie gdy włożę chłodnice do gotowania i swoją masą dociska hopstopper do dna, ale to tylko przypuszczenie. Jak można temu zaradzić? 3. Jak na tym sterowniku ustawić opcje do gotowania? Do tej pory ustawiam step 1 na 98 stopni (wrzenie jest przy 97) i trzymam tak 60 min. 4. W związku z pytaniem 3 - da się skalibrować czujnik temperatury? W ogóle przerabiał ktoś klarsteina/coobre/royal na inny sterownik (Craftbeerpi)? O ile z podłączeniem samej grzałki nie będzie problemu to w przypadku czujnika temperatury może być, ze względu, że nie wiem jaki to czujnik ( D18B20, pt100, termistor). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 1 godzinę temu, Eselchen napisał: kilku litrów na końcu nie zasysa)? Wywal hopstoper i zlewaj przez kranik 1 godzinę temu, Eselchen napisał: Jak można temu zaradzić? Wywal hopstoper 1 godzinę temu, Eselchen napisał: 3. Jak na tym sterowniku ustawić opcje do gotowania? Do tej pory ustawiam step 1 na 98 stopni (wrzenie jest przy 97) i trzymam tak 60 min. Jak też ustawiam na 98, ale na 70 minut i w momencie osiągnięcia tej temperatury, jak zacznie działać timer przestawiam na 100, bo przy 98 chwilami wyłącza się grzałka i przestaje wrzeć. Takie dwuminutowe przerwy miewa we wrzeniu przy ustawieniu na 98, natomiast jakbym przestawił od razu na 100, to nigdy nie osiągnie tej temperatury i timer nie ruszy. 1 godzinę temu, Eselchen napisał: W związku z pytaniem 3 - da się skalibrować czujnik temperatury? Da się. W instrukcji jest napisane jak, ale ja nie kalibruję, bo przy zacieraniu mi się temperatury zgadzają z pomiarem z zewnętrznym termometrem. Rozjazd jest w temperaturze wrzenia, ale brzeczka nie musi wrzeć przy 100 stopniach. Zalerzy to od kilku czynników, typu wysokość nad poziomem morza, ciśnienie, gęstość brzeczki. Przy wrzeniu nie przejmowałbym się temperaturą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 21 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Czy bez hopstoppera pompa nie będzie się „zabijać” podczas zacierania i warzenia? Edytowane 21 Grudnia 2020 przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Eselchen napisał: Cześć, posiadam kociołek klarstein 15l na którym zrobiłem dwie warki, jednak wydaje mi się, że źle go obsługuje. Stąd moje pytania: 1.posiadam hopstopper od kolegi z forum. Czy po schłodzeniu brzeczki można przepompować ją do fermentora (do tej pory zlewam grawitacyjnie wężykiem i kilku litrów na końcu nie zasysa)? 2. Pod hopstopperem mam przypalenia pomimo włączonego obiegu dolnego. Domyślam się, że dzieje się to w momencie gdy włożę chłodnice do gotowania i swoją masą dociska hopstopper do dna, ale to tylko przypuszczenie. Jak można temu zaradzić? 3. Jak na tym sterowniku ustawić opcje do gotowania? Do tej pory ustawiam step 1 na 98 stopni (wrzenie jest przy 97) i trzymam tak 60 min. 4. W związku z pytaniem 3 - da się skalibrować czujnik temperatury? W ogóle przerabiał ktoś klarsteina/coobre/royal na inny sterownik (Craftbeerpi)? O ile z podłączeniem samej grzałki nie będzie problemu to w przypadku czujnika temperatury może być, ze względu, że nie wiem jaki to czujnik ( D18B20, pt100, termistor). ad1 ja przelewam pompą ( chyba że dam wirflocka to jest problem) ad2 podwieś chłodnice nad hopstoperem ad3 a nie możesz na boiled? ad4 da sie Edytowane 21 Grudnia 2020 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 21 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Teraz, anteks napisał: ad3 a nie możesz na boiled? Nie wiem właśnie jak wejść w tą opcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 4 minuty temu, Eselchen napisał: Nie wiem właśnie jak wejść w tą opcje. Podczas ustawiania przerw temp jedziesz "+" i ustawia sie na BOILING Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 36 minut temu, Eselchen napisał: Czy bez hopstoppera pompa nie będzie się „zabijać” podczas zacierania i warzenia? Przy zacieraniu raczej nie, choć zależy od zasypu i śrutowania, jeżeli jest dużo mąki to może być problem, wtedy też większa szansa na przypalenie. (Tak na marginesie jeżeli już się przypali, to w żadnym wypadku nie szoruj tego ostrymi narzędziami, bo będzie się przypalało już zawsze, dopóki nie spolerujesz. Najlepiej czyścić chemią.) Podczas warzenia nie musisz , a nawet nie powinieneś jej używać, natomiast podczas chłodzenia o ile nie dajesz chmielu luzem - nie powinna się zapchać. Z kolei hopstopper należy używać z małym przepływem, wtedy ryzyko zapchania jest mniejsze. Prawdę mówiąc nie doszedłem tu do perfekcji i nie używam go jeżeli nie chmielę np szyszką luzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się