BrowarPAPI Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Cześć, ma ktoś sprawdzoną recepturę na Grodziski Porter? O dziwo na forum nie znalazłem tematu poświęconego temu stylowi piwa. Swego czasu bardzo smakował mi Porter z Grodziska i chętnie bym spróbował go zrobić w domu. josephson i MienkiN 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 https://www.homebrewing.pl/wedzony-porter-grodziski-19-8blg-zestaw-surowcow-20l-p-1365.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 44 minuty temu, nike21 napisał: https://www.homebrewing.pl/wedzony-porter-grodziski-19-8blg-zestaw-surowcow-20l-p-1365.html Właśnie widziałem ten zestaw. Może jednak ktoś z forumowiczów ułożył swoją recepturę? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 W dniu 27.12.2020 o 12:01, BrowarPAPI napisał: Właśnie widziałem ten zestaw. Może jednak ktoś z forumowiczów ułożył swoją recepturę? ? Ale już jest ułożona, to po co ktoś miał układać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 W zestawie od Dori jest jej interpretacja, a wg opisu na butelce nie jest jednoznacznie napisane jakie ciemne słody zostały użyte. W dodatku w oryginale jest inny chmiel również, choć pewnie jego smaku i zapachu raczej tam za bardzo czuć nie będzie. Można spróbować coś pokombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zakładane 25 litrów brzeczki nastawnej i 80% wydajności BrowarPAPI 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Godzinę temu, buber napisał: Ale już jest ułożona, to po co ktoś miał układać? Idąc tym tropem rozumowania, każdy styl piwa miałby jedną niepodważalną recepturę.. Myślę, że chyba jednak można coś pokombinować. Niedługo postaram się wrzucić swoją interpretację z dostępnych w magazynie słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 (edytowane) 19 minut temu, BrowarPAPI napisał: Idąc tym tropem rozumowania, każdy styl piwa miałby jedną niepodważalną recepturę.. Myślę, że chyba jednak można coś pokombinować. Niedługo postaram się wrzucić swoją interpretację z dostępnych w magazynie słodów. W przypadku stylów są przecież receptury kanoniczne, wzorcowe, optymalne. W wypadku klonowania piw, sprawa ma się jeszcze inaczej: cel jest określony dokładniej niż w przypadku stylu. Jasne można samemu szukać podobieństw ale skoro masz już jakiś punkt zaczepienia, łatwiej wyjść od niego i potem modyfikować. Chyba, że Grodziski porter to nie jest to piwo z grodziska Edytowane 28 Grudnia 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 20 minut temu, zasada napisał: W przypadku stylów są przecież receptury kanoniczne, wzorcowe, optymalne. W wypadku klonowania piw, sprawa ma się jeszcze inaczej: cel jest określony dokładniej niż w przypadku stylu. Jasne można samemu szukać podobieństw ale skoro masz już jakiś punkt zaczepienia, łatwiej wyjść od niego i potem modyfikować. Chyba, że Grodziski porter to nie jest to piwo z grodziska Ok, rozumiem, nie podważam kanonicznych receptur na poszczególne piwa ? Dla mnie piwowarstwo domowe to hobby i nie staram się sklonować idealnie tego samego piwa, gdyż wiem że to się i tak nie uda. Będę zadowolony z podobnego efektu ? buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 3 godziny temu, BrowarPAPI napisał: nie staram się sklonować idealnie tego samego piwa, gdyż wiem że to się i tak nie uda. Będę zadowolony z podobnego efektu Jasne, tylko że kombinując i oddalając się od kanonicznej receptury jeszcze bardziej oddalasz się od oczekiwanego finalnego efektu. Spróbuj sprawdzonej receptury, jesli finalny efekt będzie mało zadowalający to, a) szukaj błędów w wykonaniu, b) kombinuj. ? buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi