Romanos_P Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Podczas wysładzania (akurat był brat pierwszy raz na warzeniu :/) okazało się, że drugi kranik, który był wolny nie pasuje do gwintu na oplocie (prawidłowy akurat był w fermentorze z innym piwem). Musiałem ratować się pojemnikiem filtracyjnym wiaderkowym, który kiedyś kupiłem. Niestety od razu zatkane dziurki i musiałem wkrętarką się ratować. Efekt jest taki, że Session IPA jest już na cichej (kończy się za 3 dni) i smakuje bardzo nie wiem jak to opisać - łuskowo/zbożowo. Pytanie takie - co to za posmak? I drugie, ważniejsze - czy to może być efekt np. zbyt szybkiego wysładzania, zbyt długiego czekania na wysłodzenie gdy wierciłem dziury, czy może jeszcze jakiś inny pomysł. To moja 19 warka i nigdy takiego smaku nie miałem. Słody, których użyłem to pale ale 4kg. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Godzinę temu, Romcio napisał: Podczas wysładzania (akurat był brat pierwszy raz na warzeniu :/) okazało się, że drugi kranik, który był wolny nie pasuje do gwintu na oplocie (prawidłowy akurat był w fermentorze z innym piwem). Musiałem ratować się pojemnikiem filtracyjnym wiaderkowym, który kiedyś kupiłem. Niestety od razu zatkane dziurki i musiałem wkrętarką się ratować. Efekt jest taki, że Session IPA jest już na cichej (kończy się za 3 dni) i smakuje bardzo nie wiem jak to opisać - łuskowo/zbożowo. Pytanie takie - co to za posmak? I drugie, ważniejsze - czy to może być efekt np. zbyt szybkiego wysładzania, zbyt długiego czekania na wysłodzenie gdy wierciłem dziury, czy może jeszcze jakiś inny pomysł. To moja 19 warka i nigdy takiego smaku nie miałem. Słody, których użyłem to pale ale 4kg. Dzięki Nie awaria tylko skleroza. Wkrętarką filtrowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szybowiak Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Myślę że trzeba będzie poczekać na gotowe piwo.W czasie wysładzania do brzeczki dostają się smaki,zapachy i wszystko to co zawarte jest w słodzie.Najważniejsze jest przestrzeganie higieny,aby nie zakażić brzeczki bo wtedy jest różnie łącznie ze smakiem i zapachem.Czas wysładzanie w tym wypadku nie ma znaczenia.Nieraz wysładzanie trwa bardzo długo,choćby ze słodem pszenicznym.Tak że spokojnie i pamiętaj o higienie,jak przy obecnym wirusie.Higiena przy warzeniu jest najważniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 (edytowane) ups Edytowane 1 Stycznia 2021 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Nic nie zniknęło, aczkolwiek odpowiedź taka sobie.. Tak trochę niezbyt miło pomogłeś koledze. Romanos_P 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 1 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 (edytowane) 12 godzin temu, anteks napisał: Nie awaria tylko skleroza. Wkrętarką filtrowałeś? Wiem, że sylwester więc wybaczam durny wpis. Najlepszego! Edytowane 1 Stycznia 2021 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 1 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 12 godzin temu, szybowiak napisał: Myślę że trzeba będzie poczekać na gotowe piwo.W czasie wysładzania do brzeczki dostają się smaki,zapachy i wszystko to co zawarte jest w słodzie.Najważniejsze jest przestrzeganie higieny,aby nie zakażić brzeczki bo wtedy jest różnie łącznie ze smakiem i zapachem.Czas wysładzanie w tym wypadku nie ma znaczenia.Nieraz wysładzanie trwa bardzo długo,choćby ze słodem pszenicznym.Tak że spokojnie i pamiętaj o higienie,jak przy obecnym wirusie.Higiena przy warzeniu jest najważniejsza. Dzięki. Wiem. Pamiętam o higienie zawsze i dlatego raczej zakażenia mi się nie zdarzają. Tak jak pisałem miałem awaryjną sytuację. Zacier w pojemniku filtracyjnym i zatkane dziurki z niego. Musiałem dowiercić ich więcej bo nic nie leciało. Może ktoś by wpadł na inny pomysl. Ja nic innego nie byłem w stanie na szybko wymyślić. Sprawa skażenia odpada raczej bo nie czuć żadnego. Tym bardziej że potem jeszcze bylo gotowanie. Tylko posmak łuskowy, zbożowy. Nie wiem jak to nazwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Godzinę temu, Romcio napisał: Wiem, że sylwester więc wybaczam durny wpis. Najlepszego! Będę musiał z tym żyć ps co z tym ma wspólnego Sylwester? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 1 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 3 godziny temu, anteks napisał: Będę musiał z tym żyć ps co z tym ma wspólnego Sylwester? To że może nie przeczytałeś ze zrozumieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 (edytowane) W dniu 1.01.2021 o 16:12, Romcio napisał: To że może nie przeczytałeś ze zrozumieniem Sa ludzie którzy w sylewstra pracuja i nie mogą spożywać ? jak sie dziurki przy wiadrze zatkały to albo za drobno ześrutowane albo za duże dziurki Edytowane 7 Stycznia 2021 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 13 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 W dniu 7.01.2021 o 15:27, anteks napisał: Sa ludzie którzy w sylewstra pracuja i nie mogą spożywać ? jak sie dziurki przy wiadrze zatkały to albo za drobno ześrutowane albo za duże dziurki Cześć. Pewnie tak. I tak więcej tego wiadra nie będę używać. PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się