punix Opublikowano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 W niektórych, głównie biowinu potrafi odkleić i przesuwać się skala. Najłatwiej sprawdzić na czystej wodzie i np. 10% roztworze cukru. Choć jeśli wskazuje 0 na wodzie, nie powinien mieć rozbieżności rzędu kilku blg, ale może warto sprawdzić na wszelki wypadek. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 (edytowane) @punix, Sprawdziłem spławik w wodzie temp. 25 st. C, wskazał około -0,5 blg. Sprawdziłem również ponownie piwo z wiadra - to samo 10 blg. Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Co robić? Spoiler Spoiler Edytowane 24 Stycznia 2021 przez PanJaqb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Spróbuj jeszcze sprawdzić na roztworze cukru, wystudzonym. Trochę dziwne, żeby zjadły tylko 5,5blg i poszły spać - co prawda temperatura początkowo była niska, ale i tak nie wygląda to typowo. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 (edytowane) Jak to policzyć? Czyli ile dać cukru abym spodziewał się konkretnego poziomu blg? 1L wody i 100g cukru to będzie stężenie 10%? a w blg? Edytowane 24 Stycznia 2021 przez PanJaqb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 1°blg to 1% roztwór cukru. Czyli 900g (0,9l) wody i 100g cukru da 10blg. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 25 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 100g cukru białego 900g wody 23 st. C wskazanie 10 blg. Może opiszę od A do Z wszystko co związane z drożdżami jak z nimi postępuje do zweryfikowania czy czegoś nie robię źle? Czy po zadaniu startera do brzeczki powinienem wszystko wymieszać łychą? Czemu pytam? Bo wczoraj przy przenosinach wiadra wyślizgnął mi się i mocna nim wzburzyłem w efekcie dzisiaj przez prawie cały dzień piwo bulkało średnio co 1 min, ale znów przestało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 Nie, po zadaniu startera nie trzeba mieszać. Ponoć przy zatrzymaniu fermentacji czasem pomaga zabujanie fermentorem, żeby poderwać drożdże z dna, choć to dotyczy raczej mocno flokulujących szczepów. Bulkanie mogło zostać spowodowane przez przenoszenie fermentora. Balingomierz w takim razie jest w porządku. Prawdę powiedziawszy nie mam pomysłu, co tu mogło pójść nie tak - drożdże w starterze ruszyły, w piwie wygląda na to, że też zaczęły pracę. Czy przy okazji pomiaru blg próbowałeś, jak smakuje próbka? PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 25 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 Tak - nie było to słodkie tak jak woda z cukrem 10blg - też spróbowałem, ale przez zabujanie chmieliny się chyba uniosly bo było mega gorzkie i ta gorycz zostawała długo na języku. Z neipa miałem podobny smak na tym etapie to chyba charakterystyczny smak chmielin. Ja obstawiam że robię coś źle bo to 2 piwo i te same drożdże chociaż we wcześniejszym starter to nie był starter teraz na mieszadle się ładnie rozkręcił fermentacja na początku była bardzo mocna jeszcze nie widziałem tak intensywnie bulkajacej rurki i co się stało?Może pobujac fermentor na rancie i sprawdzić za tydzień lub dwa czy coś odfermentowało?Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 26 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 No to chyba te drożdże kariery w Black IPA nie zrobią, muszę kupić drożdże, piwo od czasu do czasu bulka ale bardzo rzadko. Może faktycznie to przypadkowe wstrząśnięcie fermentorem pomogło. Powyższe pytania nadal aktualne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Po skończonej fermentacji może sobie bulka uwalniający się dwutlenku węgla. Sprawdź ponownie blg po kilku dniach. Polecam ogarnąć sobie lodówkę ze sterownikiem - koszt około 500 zł a o wiele większy komfort. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 27 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 @Szagi problem w tym, że po 3 tygodniach ponownie mam problem bo wskazanie jest 10blg - poczytaj kilka postów wcześniej. Dalej nie wiem co z tym zrobić.Lodówka jest od wczoraj wraz ze sterowaniem grzanie/chłodzenie. Przy kolejnej Warce test Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 (edytowane) Gdzieś czytałem o dodawaniu cukru i pożywki żeby rozruszać drożdże do pracy. Ale ja bym już chyba nie tracił czasu i nerwów na tą Warkę na twoim miejscu. Skoro po 3 tygodniach jest nadal 10blg. Spisz ją na straty i zrób kolejną z dobrą kontrola temperatury podczas fermentacji. Edytowane 27 Stycznia 2021 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) czy to powinno mnie zaniepokoić? zakażenie? w smaku wydaję sie wszytko ok Edytowane 7 Lutego 2021 przez PanJaqb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Problem z słabym odfermentowaniem rozwiązany dzięki@punix, więc dla potomnych informuje aby zwrócić uwagę jaki się ma termometr i jak go używać. Ja zanurzałem tylko końcówkę, a należy zanurzyć tak aby pomiar był równo z lustrem cieczy. To jest rzecz która zmieniłem podczas kolejnych warek i problem został wyeliminowany.Dzięki jeszcze raz@punix Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Mowa o mierzeniu temperatury podczas zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Dokładnie tak.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się