Skocz do zawartości

5 BLG po 8 dniach fermentacji


dellos

Rekomendowane odpowiedzi

Robię German Pils z brewkitu, właśnie jest 8 dzień fermentacji i chciałem dziś butelkować. Nalałem do menzurki próbkę sporo osadu (z dołu wiadra) piękna piana ale mętne piwko. BLG mi wyszło 5...

 

Czy już butelkować czy jeszcze poczekać? Temperatura fermentacji 18-20 st. Piwko w smaku dobre (próbka), sporo pianki się zrobiło podczas nalania kranikiem. Chciałem dziś butelkować, ale myślę czy jeszcze nie odczekać kilku dni?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zmierzyłem początkowego BLG... ech mój błąd. Jak rozumiem, zatem czekać kolejne kilka dni, aż może spadnie? Co ciekawe w rurce nie bulga, cała fermentacja cicha.

 

Drożdże i reszta z całego kitu. Nie było na nich informacji co w torebce. Wszystko robione zgodnie z opisem na opakowaniu. To jest kit z puszki, więc zmieszaj i do fermentatora ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No niestety zrobiłem wszystko zgodnie z recepturą nawet temperatura optymalna zgodnie z opakowaniem ale tak to wygląda. Nic, szukam kolejnego brewkitu i czekam na mój kocioł warzelny jak dojedzie, by zrobić coś kolejnego w czasie czekania na to piwo.

  W dniu 10.01.2021 o 11:07, smola napisał(a):

To niestety nie będzie pils. Trzymaj jeszcze tydzień i sprawdź ponownie. Powinno jeszcze zejść.

Rozwiń  

To co wyjdzie jak nie pils ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.01.2021 o 11:14, dellos napisał(a):

No niestety zrobiłem wszystko zgodnie z recepturą nawet temperatura optymalna zgodnie z opakowaniem ale tak to wygląda. Nic, szukam kolejnego brewkitu i czekam na mój kocioł warzelny jak dojedzie, by zrobić coś kolejnego w czasie czekania na to piwo.

Rozwiń  

 

 A w między czasie poczytaj o fermentacji  lagerów   , tak samo o ilości drożdży potrzebnych do zrobienia lagera.  Kocioł warzelny tutaj nie za dużo nie pomoże  . Musisz przywiązać  największą uwagę na fermentacje .

 

Powiedzenia ! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.01.2021 o 11:29, dellos napisał(a):

Czytam książkę Palmera "Jak ważyć piwo"... a pierwsze piwko, to od mojej ukochanej dostałem pod chojaka podstawowy starter. Co polecacie na łatwe piwo do zrobienia z brewkitu ?? Aktualnie nie dysponuję jeszcze lodówką ze sterownikiem.

Rozwiń  

 

Warzyć ;)

A jakie temperatury fermentacji możesz zapewnić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.01.2021 o 13:15, dirk gently napisał(a):

No to żadnego pilsa z tego nie będzie.

W ogóle, jeśli to są temperatury otoczenia, to chyba tylko belgijskie da się robić.

Rozwiń  

 

To jakie brewkity polecasz na początek zakładając, że ktoś jest początkujący, dopiero pierwszy raz robił coś z puszki i nie ma super sprzętu ?? I tu piszę serio, bo chcę dalej fermentator zalewać nowym piwem, ale nie wiem co wybrać... każde piwo w opisach w sklepie jest mega łatwe do zrobienia etc. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.01.2021 o 14:06, dellos napisał(a):

 

To jakie brewkity polecasz na początek zakładając, że ktoś jest początkujący, dopiero pierwszy raz robił coś z puszki i nie ma super sprzętu ?? I tu piszę serio, bo chcę dalej fermentator zalewać nowym piwem, ale nie wiem co wybrać... każde piwo w opisach w sklepie jest mega łatwe do zrobienia etc. ;)

Rozwiń  

Trudność nie polega na wymieszaniu brewkitu z wodą, a poprawnym przefermentowaniu. Koledzy wyżej nie napisali dlaczego nie wyjdzie pils, a nie wyjdzie dlatego, że pils to piwo dolnej fermentacji i takich też drożdzy i temperatur potrzebuje by przefermentować. Ale tym się na razie nie przejmuj i tak może wyjść z tego pijalne piwo, tylko nie w stylu.

 

Poczekaj kilka dni, sprawdź blg jeszcze raz i zobacz czy spadło. 

 

A swoją drogą książka palmera to świetny start :) Jaki kupiłeś kocioł?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.01.2021 o 14:48, Mateusz Stelmaszczyk napisał(a):

Trudność nie polega na wymieszaniu brewkitu z wodą, a poprawnym przefermentowaniu. Koledzy wyżej nie napisali dlaczego nie wyjdzie pils, a nie wyjdzie dlatego, że pils to piwo dolnej fermentacji i takich też drożdzy i temperatur potrzebuje by przefermentować. Ale tym się na razie nie przejmuj i tak może wyjść z tego pijalne piwo, tylko nie w stylu.

 

Poczekaj kilka dni, sprawdź blg jeszcze raz i zobacz czy spadło. 

 

A swoją drogą książka palmera to świetny start :) Jaki kupiłeś kocioł?

Rozwiń  

 

Zdecydowałem się aktualnie na Gaz, mam kociołek 35l z termometrem i kranem. Oczywiście nierdzewka, tak na początek nie chciałem ładować w kocioł, ze sterownikiem.

 

Jako, że mam kuchenkę gazową w domu oraz mam drugą lokalizację, gdzie chcę wstawić instalację bardziej ambitną, również tam myślę o palniku + butla. Jak zrobię tych warek ze 100-200 z zacieraniem, to pomyślę o systemie z prawdziwego zdarzenia. Myślę jeszcze jaki to system będzie ale to rozmowa za 2-3lata minimum.

 

Oczywiście, potrzebuję więcej doświadczenia i sprzętu oraz miejsca, by właśnie bardziej zająć się sprawami fermentacji. Na ten moment czytam forum, szukam informacji i składam sprzęt do kolejki zakupowej. Już myślę o refraktometrze + ph-meter, ale też rozglądam się za sterownikiem do lodówki czy ispindle. Wiadomo, co dziennie coś nowego wpada do głowy.

 

Domyślnie oczywiście chcę testować różne nowinki technologiczne i oprogramowania typu CraftBeerPi czy pod fermentację BrewPi. Śledzę i sobie ogląda cudne maszyny i systemy w domowych zaciszach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.01.2021 o 15:01, dellos napisał(a):

 

 

Rozwiń  

Zainwestuj w sterownik i lodówkę na początku, to jest w sumie najważniejsze- sam się o tym niedawno przekonałem. iSpindle itp to zupełnie drugorzędne sprawy.

 

Refraktometr jest spoko podczas warzenia, potem bezużyteczny- więc na początku można się obyć bez niego (choć nie powiem, fajna sprawa :P). Ph-metr spokojnie zastąpisz paskami, nie wiem czy w ogóle się opłaca w takie urządzenie pakować kasę.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.01.2021 o 15:50, Mateusz Stelmaszczyk napisał(a):

Zainwestuj w sterownik i lodówkę na początku, to jest w sumie najważniejsze- sam się o tym niedawno przekonałem. iSpindle itp to zupełnie drugorzędne sprawy.

 

Refraktometr jest spoko podczas warzenia, potem bezużyteczny- więc na początku można się obyć bez niego (choć nie powiem, fajna sprawa :P). Ph-metr spokojnie zastąpisz paskami, nie wiem czy w ogóle się opłaca w takie urządzenie pakować kasę.

Rozwiń  

Dlaczego refraktometr na być bezużyteczny po warzeniu? Do pomiaru wystarczy mała próbka, którą łatwo pobrać pipetą, a pomiar wystarczy przeliczyć. pHmetr jest pewniejszy od pasków, choć na początek rzeczywiście można się bez tego obejść.

Natomiast zdecydowanie zgadzam się, że lodówka to jedna z lepszych inwestycji na początek. Albo przynajmniej styropianowe pudło chłodzone zamrożonymi butelkami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.01.2021 o 15:58, punix napisał(a):

Dlaczego refraktometr na być bezużyteczny po warzeniu? Do pomiaru wystarczy mała próbka, którą łatwo pobrać pipetą, a pomiar wystarczy przeliczyć. pHmetr jest pewniejszy od pasków, choć na początek rzeczywiście można się bez tego obejść.

Natomiast zdecydowanie zgadzam się, że lodówka to jedna z lepszych inwestycji na początek. Albo przynajmniej styropianowe pudło chłodzone zamrożonymi butelkami.

Rozwiń  

Nie wiem jak bardzo dokładne są te przeliczenia z brixów na blg i potem z poprawką alkoholu, bo i jak to ma działać? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.01.2021 o 17:05, Mateusz Stelmaszczyk napisał(a):

Nie wiem jak bardzo dokładne są te przeliczenia z brixów na blg i potem z poprawką alkoholu, bo i jak to ma działać? 

Rozwiń  

To samo w przypadku spławika - wzory to pewne przybliżenie, żeby znać dokładną wartość alkoholu, trzebaby badać gotowe piwo. Tylko wydaje mi się, że w piwowarstwie domowym dokładna wartość nie jest nam potrzebna.

A koniec fermentacji można odczytać i zbliżoną wartość alkoholu bez problemu wyliczyć.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.01.2021 o 17:42, punix napisał(a):

To samo w przypadku spławika - wzory to pewne przybliżenie, żeby znać dokładną wartość alkoholu, trzebaby badać gotowe piwo. Tylko wydaje mi się, że w piwowarstwie domowym dokładna wartość nie jest nam potrzebna.

A koniec fermentacji można odczytać i zbliżoną wartość alkoholu bez problemu wyliczyć.

Rozwiń  

Tylko ze wynik na refraktometrze jest zaburzony przez zawartość alkoholu, której przecież nie znamy, a którą możemy wyliczyć tym, co mierzy refraktometr. Podrzuć jakimś linkiem albo wyjaśnieniem, bo na razie wydaje mi się, że to jednak niezbyt zgrabne rozwiązanie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo zgrabne, podajesz w kalkulatorze początkowe BLG i końcowe, kalkulator wylicza przybliżoną zawartość alkoholu.

Poszukaj na forum arkusza Polskie Proste Piwne Porachunki.

 

edit: PPPP

Edytowane przez smola
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.01.2021 o 18:04, smola napisał(a):

Bardzo zgrabne, podajesz w kalkulatorze początkowe BLG i końcowe, kalkulator wylicza przybliżoną zawartość alkoholu.

Poszukaj na forum arkusza Polskie Proste Piwne Porachunki.

 

edit: PPPP

Rozwiń  

Jednak nie mówimy o tym samym. Chodziło o obliczenie rzeczywistego BLG, na podstawie wskazania refraktometru z próbki piwa zawierającej już alkohol (który przekłamuje wskazania refraktometru). To, że da się obliczyć alkohol na postawie OG i FG czy BLG początkowego/końcowego to przecież jasne. Ale najpierw trzeba znać te wartości, a refraktometr podaje FG/końcowe BLG (czy raczej Brix) błędnie.

 

@punix ok, znalazłem kalkulator, chętnie sobie go potestuję ;) Jak działa, to super, można sobie piwa nieźle zaoszczędzić.

 

  W dniu 12.01.2021 o 19:01, dellos napisał(a):

I jak Panowie, czy jest pomysł, który brewkit (lub dwa) sobie sprawić, tak by piwko wyszło tym razem jak należy? Żeby tym razem zakup był trafiony ;)

Rozwiń  

Ja pamiętam robiłem OS Silesian Porter (tak się nazywa) z puchy i mimo fermentacji w pokoju (19 stopni) wyszedł bardzo fajny i czysty, więc z brewkitów mogę polecić. Ktoś wyżej sugerował też jakiegoś belga- jak lubisz, to w sumie też niezły pomysł.

Edytowane przez Mateusz Stelmaszczyk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.01.2021 o 19:59, smola napisał(a):

Sprawdziłeś chociaż ten arkusz? Wydaje się, że nie

Rozwiń  

Nie, bo wyraziłeś się nieprecyzyjnie cyt. Bardzo zgrabne, podajesz w kalkulatorze początkowe BLG i końcowe, kalkulator wylicza przybliżoną zawartość alkoholu.

A nikt o to nie pytał.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.