PanJaqb Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 (edytowane) Cześć, jako, że mam problem z dostępna mocą grzewczą mojego taboretu gazowego (1h do zagotowania 15L brzeczki po wysładzaniu...), chciałbym dokupić grzałkę elektryczną. Pomyślałem jednak, że skoro będę miał już grzałkę a jestem już w posiadaniu lodówki to mógłbym sterować tą grzałką temperaturą w górę w razie potrzeby w lodówce. Stworzyłbym obudowę z wentylatorem do której wsadzałbym tą grzałkę po warzeniu. Moja lodówka jest w piwnicy więc jest tam 15-17 stopni, a końcówka fermentacji często zdarza się w okolicy 22 st. nie mówiąc o kveikach... Pytanie czy taka idea wg ma sens? 1 rozwiązanie : - Grzałka - Regulator temp. 2. Rozwiązanie Z uwagi na wykonywany zawód mam różne serwisowe PLC. Więc mógłbym jakiś wykorzystać i rozbudować grzanie na 3 "biegi" i automatycznie poprzez regulator sterować temp.: I - 1,5kW, II - 2kW, III - 3,5kW przy wykorzystaniu powyższej grzałki. W takim przypadku mógłbym również sterować temp. podczas gotowania, a wspomagać się gazem. Gotuję w garze emaliowanym 35L warki ok. 20L. Prosiłbym bardziej doświadczonych piwowarów o wyrażenie się w kwestii: 1. Czy taka grzałka wystarczy na support do taboretu gazowego / na główne źródło grzania? 2. Czy stosujecie sterowanie temperaturą w górę w swoich lodówkach? 3. Wersja rozbudowana bardziej się sprawdzi przy gotowaniu, o ile wg ma sens, czy to nie jest przerost formy nad treścią? Co o tym myślicie? Edytowane 12 Stycznia 2021 przez PanJaqb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Królu złoty, grzałka do wody ma być w wodzie, jak wyciągniesz z wody i włączysz ja na sucho, to wentylator nie pomoże. Jak chcesz grzać to kup pas grzewczy w zoologicznym i spróbuj owinąć tym fermentorWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 12 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 (edytowane) 27 minut temu, Robert87 napisał: Królu złoty, grzałka do wody ma być w wodzie, jak wyciągniesz z wody i włączysz ja na sucho, to wentylator nie pomoże. Jak chcesz grzać to kup pas grzewczy w zoologicznym i spróbuj owinąć tym fermentor Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Na pewno wentylatory nie pomogą? A gdyby dołożyć radiator który odbierze ciepło? Chyba faktycznie za bardzo kombinuję. Na jednym ogniu w tym wypadku dwóch pieczeni nie będzie. Wracając do tematu warzenie 3,5kW ogarnie 25L? Ktoś używa, ma jakieś doświadczenia? Edytowane 12 Stycznia 2021 przez PanJaqb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Ja na 3,5kW warze w kegu 50l i nie ma problemuWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Nie podłączasz równocześnie w lodówce aby ci chłodziło i grzało. Robisz to na przemian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 1 godzinę temu, PanJaqb napisał: Prosiłbym bardziej doświadczonych piwowarów o wyrażenie się w kwestii: 1. Czy taka grzałka wystarczy na support do taboretu gazowego / na główne źródło grzania? 2. Czy stosujecie sterowanie temperaturą w górę w swoich lodówkach? 3. Wersja rozbudowana bardziej się sprawdzi przy gotowaniu, o ile wg ma sens, czy to nie jest przerost formy nad treścią? Co o tym myślicie? Ad 1. Im większej mocy grzałka tym teoretycznie lepiej bo oszczędzasz na czasie ale duża moc grzałki przy krótkiej długości elementu grzejnego bedzie powodować karmelizację i przypalanie brzeczki na grzałce. 2 kW w miarę długa będzie ok. Ad 2. Tak ale wtedy lodówka robi jako zaizolowane pudło (lodówka jest odłączona od sieci), jak sugerowano wyżej fermentor owijasz pasem lub linką do terrarium, podłączasz ją do regulatora temperatury i sterujesz w górę. Ad 3 nie rozumiem pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 A ja mam kabel grzewczy całe 15W na 12V (taki jak do terrarium) i daje radę wyszedłem z założenia że drożdże nie lubią gwałtownych wahań temperatur więc podnoszenie temperatury jest w tempie 0,5st C/godzinę. Myślę, że szybciej nie potrzeba. Możliwe, że przy niższej temperaturze otoczenia 15W to za mało (większe straty) wówczas można rozważyć 2szt lub dłuższy przewód. Kabel jest rozwinięty na dębowej deseczce aby przewody się nie krzyżowały i całość leży w dolnej szufladzie na drzwiach lodówki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 13 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 (edytowane) 18 godzin temu, Robert87 napisał: Ja na 3,5kW warze w kegu 50l i nie ma problemu Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka dzięki! 18 godzin temu, INTseed napisał: Nie podłączasz równocześnie w lodówce aby ci chłodziło i grzało. Robisz to na przemian. to jest oczywiste... 18 godzin temu, skybert napisał: Ad 1. Im większej mocy grzałka tym teoretycznie lepiej bo oszczędzasz na czasie ale duża moc grzałki przy krótkiej długości elementu grzejnego bedzie powodować karmelizację i przypalanie brzeczki na grzałce. 2 kW w miarę długa będzie ok. Ad 2. Tak ale wtedy lodówka robi jako zaizolowane pudło (lodówka jest odłączona od sieci), jak sugerowano wyżej fermentor owijasz pasem lub linką do terrarium, podłączasz ją do regulatora temperatury i sterujesz w górę. Ad 3 nie rozumiem pytania 1. ta z linku ma 2 grzałki 1: 1,5kW i 2kW o długości 31-36 cm 2. no tak jasne to oczywiste 3. nieistotne już 5 godzin temu, paulox81 napisał: A ja mam kabel grzewczy całe 15W na 12V (taki jak do terrarium) i daje radę wyszedłem z założenia że drożdże nie lubią gwałtownych wahań temperatur więc podnoszenie temperatury jest w tempie 0,5st C/godzinę. Myślę, że szybciej nie potrzeba. Możliwe, że przy niższej temperaturze otoczenia 15W to za mało (większe straty) wówczas można rozważyć 2szt lub dłuższy przewód. Kabel jest rozwinięty na dębowej deseczce aby przewody się nie krzyżowały i całość leży w dolnej szufladzie na drzwiach lodówki: Równie dobry patent, przemyślę sprawę. Czujnik temperatury trzymasz w wiadrze czy na zewnątrz? Jaką max temp udało ci się osiągnąć? Grzałkę tak czy siak kupię będzie do warzenia, natomiast do sterowania temperaturą w górę do fermentacji raczej wykorzystam kabel grzewczy. Edytowane 13 Stycznia 2021 przez PanJaqb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 5 godzin temu, PanJaqb napisał: Równie dobry patent, przemyślę sprawę. Czujnik temperatury trzymasz w wiadrze czy na zewnątrz? Jaką max temp udało ci się osiągnąć? Dopiero pierwszy tydzień testuje, na razie ustawiałem 23st C i bez problemu tyle osiągnięto, dalej nie podnosiłem bo nie bylo takiej potrzeby. Czujnik mam przyklejony do fermentora i zaizolowany kawałkiem pianki z karimaty. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Czy używa ktoś STC-1000 do sterowania temperaturą podczas warzenia? Ten kabel od czujnika daję rade w garze? Bo sam czujnik jest wodoodporny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Nie jest to tworzywo przeznaczone do spożywki, więc to kwestia tego czy boisz się że coś przedostanie się do piwa czy nie. Trzeba też uważać, bo mnie udało się stopić ten plastik, po tym jak został dociśnięty pokrywką w trakcie zacierania. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 13 godzin temu, PanJaqb napisał: Czy używa ktoś STC-1000 do sterowania temperaturą podczas warzenia? Ten kabel od czujnika daję rade w garze? Bo sam czujnik jest wodoodporny Jeszcze jak, używam stc jako termometra bo padł mi mały chińczyk i z sondą nic się nie dzieje a siedziała w trakcie zacierania i gotowania w garze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 19 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Ok a reszta jakich czujników zanurzeniowych używa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 ja jak sobie przygotowuje wodę do wysładzania to normalnie jest w garnku wrzucony DS18B20 i daje radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się