pablo_ns Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 (edytowane) Koledzy pod choinkę dostałem dwa zestawy tj: https://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Brew-Kity/Better-Brew/Better-Brew-Bandit-Brew-Tequila-Lime-23L.htmlhttps://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Brew-Kity/Master-Pint/Master-Pint--European-Lager-23L.htmlhttps://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Ekstrakty-slodowe/plynne/MALT-EXTRACT-Ekstrakt-slodowy-niechmielony-jasny-17kg.html Zrobiłem wszystko jak od 4 moich brewkit ale tym razem w tych 2 warkach jest problem. Po 10 dniach i temp 20 stopni nóg wynosi 5. Fermentacja zakończyła się po 2 dniach. Czyżby było za zimno i drożdże padły? Na opakowaniu jest napisane że temp 20 stopni jest ok. Drożdże z zestawu przed wlaniem były uwadniane i dodane do temp brzeczki 22 stopnie. Kupować nowe drożdże czy wszystko do wylania? Jeżeli nowe drożdże to jakie ? Edytowane 17 Stycznia 2021 przez pablo_ns Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Jakie blg początkowe i czym mierzysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psone1 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 A dlaczego twierdzisz, że fermentacja się skończyła? Po drugie na pewno drożdże nie miały za zimno, bo 20 stopni to jak dla mnie nawet za wysoka temperatura. Zmierz blg w odstępie 2-3 dni i zobacz czy spada czy stoi w miejscu. To nic nie zwykłego, że drożdże z grubsza przejadły większość w 2dni i teraz powoli jeszcze dojadają. Tak czy siak potrzymaj z 2 tygodnie i jak blg się nie będzie zmieniać to do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_ns Opublikowano 17 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, x1d napisał: Jakie blg początkowe i czym mierzysz? nie mierzyłem blg początkowego, bo cukromierz mi się rozbił. Mierze cukromierem Edytowane 17 Stycznia 2021 przez pablo_ns Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_ns Opublikowano 17 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 3 godziny temu, Psone1 napisał: A dlaczego twierdzisz, że fermentacja się skończyła? Po drugie na pewno drożdże nie miały za zimno, bo 20 stopni to jak dla mnie nawet za wysoka temperatura. Zmierz blg w odstępie 2-3 dni i zobacz czy spada czy stoi w miejscu. To nic nie zwykłego, że drożdże z grubsza przejadły większość w 2dni i teraz powoli jeszcze dojadają. Tak czy siak potrzymaj z 2 tygodnie i jak blg się nie będzie zmieniać to do butelek dwa tygodnie od nastawu czy od dzis? Myślisz, że nie ma potrzeby dawać jeszcze raz drożdzy? Twierdze, że fermentacja się zakończyła bo woda w rurce stoi, nie ma charakterystycznej piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 2 minuty temu, pablo_ns napisał: dwa tygodnie od nastawu czy od dzis? Myślisz, że nie ma potrzeby dawać jeszcze raz drożdzy? Twierdze, że fermentacja się zakończyła bo woda w rurce stoi, nie ma charakterystycznej piany. Skończyła się burzliwa, proces może zachodzić jeszcze w fazie cichej, zrób jak pisał kolega wyżej, a im dłużej potrzymasz tym lepiej (w granicach tych kilku tygodni oczywiście). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_ns Opublikowano 20 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 W dniu 17.01.2021 o 16:09, Psone1 napisał: A dlaczego twierdzisz, że fermentacja się skończyła? Po drugie na pewno drożdże nie miały za zimno, bo 20 stopni to jak dla mnie nawet za wysoka temperatura. Zmierz blg w odstępie 2-3 dni i zobacz czy spada czy stoi w miejscu. To nic nie zwykłego, że drożdże z grubsza przejadły większość w 2dni i teraz powoli jeszcze dojadają. Tak czy siak potrzymaj z 2 tygodnie i jak blg się nie będzie zmieniać to do butelek Kolego przez 4 dni blg nie zmieniło się... w nd zrobię kolejny pomiar i będzie to równy tydzień. Drożdży rozumiem że nie dawać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Jeśli po 4 dniach blg się nie zmieniło, to prawdopodobnie niżej już nie zejdzie. Przy 22°C początkowej temperatury nie jest zbyt dziwne, że drożdże szybko przerobiły cukry - temperatura fermentacji bez kontroli spokojnie mogła podnieść się i do 25. Na przyszłość - lepiej zadać drożdże, gdy brzeczka ma temperaturę nawet nieco niższą, niż zakładana temperatura fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_ns Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 5 godzin temu, punix napisał: Jeśli po 4 dniach blg się nie zmieniło, to prawdopodobnie niżej już nie zejdzie. Przy 22°C początkowej temperatury nie jest zbyt dziwne, że drożdże szybko przerobiły cukry - temperatura fermentacji bez kontroli spokojnie mogła podnieść się i do 25. Na przyszłość - lepiej zadać drożdże, gdy brzeczka ma temperaturę nawet nieco niższą, niż zakładana temperatura fermentacji. Temp nie była wyższa niż 22 stopnie - nawet po dodaniu drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 To tak czy inaczej dodanie nowych drożdży nic tu nie zmieni bo one nie padły tylko przestały pracować, jeśli jest tam jeszcze coś do zjedzenia to możesz jedynie spróbować podnieść temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się