Skocz do zawartości

Problem z brewkit proszę o pomoc.


pablo_ns

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy pod choinkę dostałem dwa zestawy tj:

https://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Brew-Kity/Better-Brew/Better-Brew-Bandit-Brew-Tequila-Lime-23L.html
https://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Brew-Kity/Master-Pint/Master-Pint--European-Lager-23L.html
https://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Ekstrakty-slodowe/plynne/MALT-EXTRACT-Ekstrakt-slodowy-niechmielony-jasny-17kg.html

Zrobiłem wszystko jak od 4 moich brewkit ale tym razem w tych 2 warkach jest problem. Po 10 dniach i temp 20 stopni nóg wynosi 5. Fermentacja zakończyła się po 2 dniach. Czyżby było za zimno i drożdże padły? Na opakowaniu jest napisane że temp 20 stopni jest ok. Drożdże z zestawu przed wlaniem były uwadniane i dodane do temp brzeczki 22 stopnie. Kupować nowe drożdże czy wszystko do wylania? Jeżeli nowe drożdże to jakie ?

Edytowane przez pablo_ns
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego twierdzisz, że fermentacja się skończyła? Po drugie na pewno drożdże nie miały za zimno, bo 20 stopni to jak dla mnie nawet za wysoka temperatura. Zmierz blg w odstępie 2-3 dni i zobacz czy spada czy stoi w miejscu. To nic nie zwykłego, że drożdże z grubsza przejadły większość w 2dni i teraz powoli jeszcze dojadają. Tak czy siak potrzymaj z 2 tygodnie i jak blg się nie będzie zmieniać to do butelek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Psone1 napisał:

A dlaczego twierdzisz, że fermentacja się skończyła? Po drugie na pewno drożdże nie miały za zimno, bo 20 stopni to jak dla mnie nawet za wysoka temperatura. Zmierz blg w odstępie 2-3 dni i zobacz czy spada czy stoi w miejscu. To nic nie zwykłego, że drożdże z grubsza przejadły większość w 2dni i teraz powoli jeszcze dojadają. Tak czy siak potrzymaj z 2 tygodnie i jak blg się nie będzie zmieniać to do butelek

dwa tygodnie od nastawu czy od dzis? Myślisz, że nie ma potrzeby dawać jeszcze raz drożdzy? Twierdze, że fermentacja się zakończyła bo woda w rurce stoi, nie ma charakterystycznej piany. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, pablo_ns napisał:

dwa tygodnie od nastawu czy od dzis? Myślisz, że nie ma potrzeby dawać jeszcze raz drożdzy? Twierdze, że fermentacja się zakończyła bo woda w rurce stoi, nie ma charakterystycznej piany. 

Skończyła się burzliwa, proces może zachodzić jeszcze w fazie cichej, zrób jak pisał kolega wyżej, a im dłużej potrzymasz tym lepiej (w granicach tych kilku tygodni oczywiście).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.01.2021 o 16:09, Psone1 napisał:

A dlaczego twierdzisz, że fermentacja się skończyła? Po drugie na pewno drożdże nie miały za zimno, bo 20 stopni to jak dla mnie nawet za wysoka temperatura. Zmierz blg w odstępie 2-3 dni i zobacz czy spada czy stoi w miejscu. To nic nie zwykłego, że drożdże z grubsza przejadły większość w 2dni i teraz powoli jeszcze dojadają. Tak czy siak potrzymaj z 2 tygodnie i jak blg się nie będzie zmieniać to do butelek

Kolego przez 4 dni blg nie zmieniło się... w nd zrobię kolejny pomiar i będzie to równy tydzień.  Drożdży rozumiem że nie dawać ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli po 4 dniach blg się nie zmieniło, to prawdopodobnie niżej już nie zejdzie. Przy 22°C początkowej temperatury nie jest zbyt dziwne, że drożdże szybko przerobiły cukry - temperatura fermentacji bez kontroli spokojnie mogła podnieść się i do 25. Na przyszłość - lepiej zadać drożdże, gdy brzeczka ma temperaturę nawet nieco niższą, niż zakładana temperatura fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, punix napisał:

Jeśli po 4 dniach blg się nie zmieniło, to prawdopodobnie niżej już nie zejdzie. Przy 22°C początkowej temperatury nie jest zbyt dziwne, że drożdże szybko przerobiły cukry - temperatura fermentacji bez kontroli spokojnie mogła podnieść się i do 25. Na przyszłość - lepiej zadać drożdże, gdy brzeczka ma temperaturę nawet nieco niższą, niż zakładana temperatura fermentacji.

Temp nie była wyższa niż 22 stopnie - nawet po dodaniu drożdży 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To tak czy inaczej dodanie nowych drożdży nic tu nie zmieni bo one nie padły tylko przestały pracować, jeśli jest tam jeszcze coś do zjedzenia to możesz jedynie spróbować podnieść temperaturę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.