Romanos_P Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 (edytowane) Czy możecie mi pomóc ws twardości wody? Sprawa jest mianowicie taka, że kupiłem sobie TDS tester, który pokazuje mi ja k widać na zdjęciu 265ppm. Pytanie brzmi co mam z tym zrobić? W załączeniu zrzut z Beersmitha uzupełniony o parametry, które udało mi się uzyskać z wodociągów. Tutaj nic się nie zgadza z tym wskazaniem 265ppm. Czy mam dobrą wodę do Ale'sów? Co zrobić z nią jak będę chciał Pilsa uwarzyć? Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Romanos_P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, Romanos_P napisał: Czy mam dobrą wodę do Ale'sów? W narzędziach masz BS masz Water Profile Tool z wpisanymi wodami o różnych parametrach i możesz sobie porównać. 2 godziny temu, Romanos_P napisał: Co zrobić z nią jak będę chciał Pilsa uwarzyć? Modyfikować wodę możesz na dwa sposoby. Dodając różnych soli, lub w przypadku gdy w twojej wodzie masz za duże stężenie, to możesz rozcieńczyć najpierw swoją wodę wodą demineralizowaną i dopiero dodawać różnych soli. W Bs jest to proste. Wybierasz profil docelowy wody, wpisujesz jaką ilością wody destylowanej rozcieńczasz i program sam wypluje czego i ile masz dodać. Na upartego to możesz zaczynać od samej wody destylowanej i zmodyfikować ją w dowolny sposób. Zrobisz tak wodę i z Pilzna i Burton upon Trent. Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 20 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Dzięki. Teraz kumam. Powiedz mi jeszcze czy ten pH metr na coś mi się w takim razie przyda? I tak muszę się dokładnie wywiedzieć o skład wody z kranu (brakuje HCO3). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 (edytowane) Zacznijmy od tego że przyrząd ze zdjęcia to nie jest pHmetr tylko urządzenie do sprawdzania zanieczyszczenia wody. Na moje oko, kompletnie bezużyteczny w piwowarstwie domowym. Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Hary86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 20 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 5 godzin temu, Hary86 napisał: Zacznijmy od tego że przyrząd ze zdjęcia to nie jest pHmetr tylko urządzenie do sprawdzania zanieczyszczenia wody. Na moje oko, kompletnie bezużyteczny w piwowarstwie domowym. Tak. Oczywiście to jest TDS tester do sprawdzania twardoscli wody jak wcześniej pisałem. Przepraszam pomyliło mi się bo kupielm też pHmetr. Tzn nie przyda się ten tester twardości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Wg mnie nie przyda się. Jeśli będziesz chciał bawić się w modyfikację wody, to i tak będziesz potrzebował dokładne dane z wodociągów i na podstawie tego będziesz dodawał to i tamto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Dziękuję za szybkie i wyczerpujące info. Dzwonie do wodociągów. ? Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Niestety, udało mi się uzyskać tylko takie informacje od dostawcy. Nie mam Ca i HCO3. Czy może gdzieś to tutaj jest? Przepraszam, ale nie jestem dobry z chemii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Masz twardość ogólną a to już dużo, poczytaj https://wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Masz też chlorki i siarczany. Poprzeliczaj z mg na ppm bo to częściej używane w profilach wody. Z twardości wyliczysz teoretycznie Ca i Mg i będziesz mógł budować profil wody. Sód Na nie powinien być na jakimś ekstremalnym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Całą resztę mam. Tylko Ca i HCO3 brakuje. 4 minuty temu, anatom napisał: Masz też chlorki i siarczany. Poprzeliczaj z mg na ppm bo to częściej używane w profilach wody. Z twardości wyliczysz teoretycznie Ca i Mg i będziesz mógł budować profil wody. Sód Na nie powinien być na jakimś ekstremalnym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 6 minut temu, anatom napisał: Masz też chlorki i siarczany. Poprzeliczaj z mg na ppm bo to częściej używane w profilach wody. Z twardości wyliczysz teoretycznie Ca i Mg i będziesz mógł budować profil wody. Sód Na nie powinien być na jakimś ekstremalnym poziomie. Przecież 1mg/10cm3 to 1ppm https://www.rapidtables.com/convert/chemistry/ppm-to-mg-per-liter.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 2 godziny temu, mkrawc napisał: Masz twardość ogólną a to już dużo, poczytaj https://wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Super - już sobie wyliczyłem, że Ca mam ~42 Jeszcze tylko HCO3 Ale nie mam nawet alkaliczności podanej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 (edytowane) 38 minut temu, Romanos_P napisał: 34 minuty temu, Romanos_P napisał: Przecież 1mg/10cm3 to 1ppm https://www.rapidtables.com/convert/chemistry/ppm-to-mg-per-liter.html No więc przelicz sobie na ppm i wbij te dane ppmy w jakiś kalkulator profilu wody do piwa. Edit: a dobra, tam są dm3. Edytowane 21 Stycznia 2021 przez anatom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Kurcze, nie wychodzi. Obliczyłem ze wzoru na twardość wody Ca - 8,35 (wczesniej był błąd i wyszło mi 42). Po podstawieniu do BS mam w nim twardość 12ppm coś sie nie zgadza... Chyba, że ta twardość w BS to nie twardość ogolna? Edytowane 21 Stycznia 2021 przez Romanos_P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Jeśli Mg masz 10 to Ca będzie ok 40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Przecież tutaj jest wzór: https://wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Tw=50x(Ca/20+Mg/12,1) Tw = 63 Mg = 10,2 Niestety nie wychodzi tyle. Edytowane 22 Stycznia 2021 przez Romanos_P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 26 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 (edytowane) Czy ktoś mi z tym pomoże? Mam Mg i Twardość wody Tw jak wyżej. Ile moge mieć mw Ca? Plis, bo musze za niedługo uwarzyć piwerko Żeby wyszła mi twardość 63 w BS musiałbym wpisać Ca = 80. Z wzory powyżej to nie wynika. Co zrobić? Edytowane 26 Stycznia 2021 przez Romanos_P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 27 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Pogadałem z ludźmi na forach.... akwarystycznych i na forum BeerSmitha. Okazuje się, że rzeczywiście pry danych Mg - 10,2ppm i Twardości ogólnej = 63ppm Ca wychodzi na poziomie 8,5ppm. Problem z twardością wody w BS polega na tym, że w ENG języku to jest Effective Hardness, a to nie jest Twardość Ogólna wody. Więc ostanę przy tym, że mam Ca = 8,5, Mg = 10,2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Ściągnij sobie arkusz bru'n water i znając wartości Ca, Mg, Na, chlorków i siarczanów możesz próbować dobrać wartość HCO3 tak żeby woda się balansowała. Nie wiem czy BS to podaje. Ogólnie wygląda że masz miękka wodę ubogą w minerały, idealna do modyfikacji. Zazdroszczę, u mnie Ca 112, HCO3 359 .Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 27 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Nie znam swojego Ca. Takie wyliczyłem jak wyżej. W tym szkopuł. Nie jestem pewien czy dobrze. HCO3 też nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Wg naszych wzorów wygląda dobrze to co wyliczyleś, a potwierdzili ci to akwaryści. Na czymś musisz się oprzeć. Teraz HCO3 możesz dobrać żeby pasowało do reszty i masz wszystko co potrzeba.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 27 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Ale jak je dobrać? Możesz mi pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Ściągnij arkusz bru'n water i on pokazuje czy parametry które wpisałeś są zbalansowane.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 28 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Ściągnąłem. On sam nic nie uzupełni. Tam trzeba wpisać znane HCO3 wody. A tego szukam poza wapniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się