Eselchen Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) Cześć, w środę wieczorem 3.02 nastawiłem starter, który się kręcił do soboty. Miałem awarie kociołka i warzenie musiałem odstawić. Czy starter może poleżeć w lodowce 5-6 dni? Zlać płyn znad drożdży? Drożdże to FM41. Edytowane 7 Lutego 2021 przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Niech leży w lodowce ile tam musi leżeć, przed warzeniem, tak ze 2 dni wyjmij je z lodówki, niech spokojnie się zagrzeja do temperatury pokojowej, zdekantuj brzeczkę i dodaj świeżej brzeczki, np 10blg i kręć na nowo. Ja bym tak zrobił.Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Jeśli chodzi o generalne zasady to ta bym jednak wylał piwo (to już takie zielone piwo) od razu znad drożdży, przemył je gotowaną wodą, RO lub destylowaną ze 2 razy i przełożył do słoika, lekko zamknął i do lodówki. W takiej postaci można przechowywać tygodniami. Drożdże powinny być w lepszej kondycji i łatwo wyczuć gdy coś jest nie tak. Przy takim sposobie przechowywania nie musisz się martwić o zepsucie (choć czasem się zdarza) i czas nie nagli. Później oczywiście starter od nowa na świeżej brzeczce. Ale gdy faktycznie masz warzyć za 5 dni to sposób @Robert87 też może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 A bez kręcenia na nowo drożdże nie ruszą? Nie mam już ekstraktu słodowego i musiałbym go specjalnie zamawiać. Warka będzie 10-12 litrowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Jeśli robiłeś starter z całej paczki drożdży płynnych lub suchych to na 12 litrów, drożdży będzie wystarczająco dużo. Powinny ruszyć spokojnie. Wyciągnij drożdże wcześniej a po uwarzeniu i schłodzeniu brzeczki odbierz z pół litra i dodaj do drożdży i z godzinę pokręć na mieszadle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Przy okazji po odstaniu startera w lodówce możesz zlać przerobioną brzeczkę, więc jest jakiś niewielki plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się