Szagi Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 (edytowane) Witam, Jak ostatnio zacząłem warzyć z zacieraniem to obie moje warki cechowały się bardzo dużą ilością osadów po chłodzeniu. Finalnie w drugiej warce wyszło mi 16 litrów 11.5BLG zamiast planowanych (w zestawie) 21L 11.5BLG.. Tak się zastanawiam czy można by po prostu po chłodzeniu przepuścić całą brzeczkę (bez zabawy w dekantację wężykiem itp) przez worek nylonowy (taki BIAB ale mniejszy). Oczywiście worek wcześniej wymoczyłbym w roztworze SaniPRO. Czy ktoś coś takiego stosuje? Chmieliny po gotowaniu luzem powinno zatrzymać ale czy zatrzyma też te osady gorące/zimne i wytrącone białka? PS: Z aliexpress przyszedł mi worek biab 2x mniejszy niż zamawiałem stąd szukam dla niego zastosowania PS2: nie byłby to ten sam worek co użyty do zacierani! Edytowane 12 Lutego 2021 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Ja nieraz filtruję hopspiderem, więc taki worek też się pewnie nada. Wystarczy, że wygotujesz go w kotle10 min przed chłodzeniem, potem przekładasz do wiadra i lejesz przez niego brzeczkę. worek może być o tyle mniej wygodny, że musisz go trzymać rękami, ale zdezynfekowane rękawiczki powinny wystarczyć jako ochrona. Poza tym nie musisz odfiltrowywać wszystkich osadów, część nawet dobrze, żeby została dla drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Zdarzało mi się przelewać w ten sposób, nie widziałem żadnych skutków ubocznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malpitrzon Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Ja od kiedy mam worek filtracyjny to nie myślę o powrocie do dekantacji znad chmielu. Worek jest o niebo wygodniejszy i mniej brzeczki się marnuje. Ja mam worek tego typu: Tyle że mój jest z 2-3 razy dłuższy i taki polecam. Bez kołnierzy usztywniających. Wrzucam do garnka 5L i gotuję przed użyciem. Po przelaniu brzeczki trzeba podnieść worek i poczekać aż wszystko obcieknie. Przechylanie wora (w zdezynfekowanych rękawiczkach) na boki jest ok - przyspiesza to obciekanie. Natomiast nie polecam ściskania tego wora bo wtedy w brzeczce jest spora ilość zielonego, bardzo drobnego pyłu. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się