dziedzicpruski Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Z teorii wynika (chyba ), ze przy podziale tworzą się estry,a miałem taki przypadek z ciastem (nie piwem), jest dwie techniki ; poolish- daje się bardzo mało drożdży do mocno uwodnionego ciasta i fermentuje ze 12 godz biga-daje się dużo drożdży do mało uwodnionego cista i tak samo się fermentuje efekt jest taki,ze biga jest z 10 razy bardziej estrowa, a teoretycznie powinno być odwrotnie, no i jakie jest wytłumaczenie, no i czy to może się jednak przekładać na piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Dokładnie nad tym samym się ostatnio zastanawiałem robiąc zaczyn poolish. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Ja robiłem biga i poolish z podobną ilością drożdży i było podobnie estrowe, ale biga chyba trochę bardziej. Pamiętajmy, że mówimy o mące, a nie słodzie, a i drożdże inne, ale być może estrom sprzyja stres drożdży wynikający z mniejszego uwodnienia? Bo skoro dajecie więcej drożdży, a fermentuje tak samo długo, to albo fermentuje trudniej i stąd estry, albo odfermentowuje bardziej - i stąd estry. Stawiam na to pierwsze. Nawiasem mówiąc dawaliście odrobinę mielonego słodu do ciasta na chleb lub pizzę? Ciekawi mnie, czy to działa jak cząstkowe minizacieranie, ale efekty są widoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 36 minut temu, Łachim napisał: albo odfermentowuje bardziej - i stąd estry A ja stawiam właśnie na to drugie, no bo może w poolish nie zdążą naprodukować tych estrów. 38 minut temu, Łachim napisał: Nawiasem mówiąc dawaliście odrobinę mielonego słodu do ciasta na chleb lub pizzę Dodaje przeważnie, dzisiaj zapomniałem, ale to zdarzało mi se pare razy i zawsze wychodzi bladsza niż ze słodem, słód daje nie do zaczynu, ale przy robieniu gotowego ciasta, głownie robię focacci,alboe rzymska blachę, pizza klasyczna jakiś mnie nie zajmuje za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 a przy piwnych ciasto nie wychodzi ci gorzkie? Kilka razy próbowałem z różną gęstwą i dla mnie to nie to. Na podium stawiam zakwas a później piekarnicze... minimum po 1,5 - 2godz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 57 minut temu, Radi_wroc napisał: a przy piwnych ciasto nie wychodzi ci gorzkie? Nie robię już takich rzeczy, faktycznie syf straszny, gęstwa sie nie nadaje, no chyba, że z bezchmielowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi