ko20 Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 (edited) Witam z pierwszym postem brać piwną, i mam prośbę. Nowy kociołek, Brauheld pro, 30L. Wcześniej kilka razy robiłem w garze, filtrowanie przyp pomocy wężyka z oplotu. Tam filtrowanie i wysładzanie bardzo sprawnie. Kilkaaście minut w sumie. W kociołku, dosłownie z niego kapało, chyba z godzinę to trwało. Słód był kupowny jako śrutowany grubo pod kociołek. Fakt, nic grubego z kosza nie przelaazło, ale to filtrowanie to jakaś porażka. Nie mieszałem w czasie zacierania, nie przeszorowałem łyżką po dnie żeby powciskać słód w otwory, podejrzewam, że to się właśnie stało. Są na to jakieś patenty? Zastanawiam się czy przykrycie tego dnia otworkami siatką o odpowiednich oczkach nie poprawiłoby sytuacji. Podpowiedzcie proszę bo pewnie większość to przerabiała, a nie mogę nic sensownego znalezć. marcin Edited February 22, 2021 by ko20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 Dodawaj zawsze po 150-200g sterylizowanej łuski ryżowej, w moim przypadku to pomogło. Łuskę dostaniesz wszędzie i jest to groszowa sprawa. ko20 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 Większa ilośc wody do zacieru, delikatnie puknąć łycha w dno Link to comment Share on other sites More sharing options...
pt123 Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 Pozwolę sobie dołączyć z pytaniem. W jaki sposób dodać łuskę gdy warzymy w kociołku? W przypadku warzenia tradycyjnego (w garnku) wsypujemy łuskę na dno kadzi filtracyjnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 11 minut temu, pt123 napisał: Pozwolę sobie dołączyć z pytaniem. W jaki sposób dodać łuskę gdy warzymy w kociołku? W przypadku warzenia tradycyjnego (w garnku) wsypujemy łuskę na dno kadzi filtracyjnej. wsypać na dno sita? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 11 minut temu, pt123 napisał: Pozwolę sobie dołączyć z pytaniem. W jaki sposób dodać łuskę gdy warzymy w kociołku? W przypadku warzenia tradycyjnego (w garnku) wsypujemy łuskę na dno kadzi filtracyjnej. Kolego w momencie kiedy powinno się wsypywać pierwsze słody, wsypujesz łuskę i trochę mieszasz, żeby ciut namokła i poszła na dno (dolne sito). Dosypujesz słody, które dodatkowo spychają łuskę na dół. ko20 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pt123 Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 10 minut temu, kiwitom napisał: Kolego w momencie kiedy powinno się wsypywać pierwsze słody, wsypujesz łuskę i trochę mieszasz, żeby ciut namokła i poszła na dno (dolne sito). Dosypujesz słody, które dodatkowo spychają łuskę na dół. Dzięki. W zasadzie to oczywiste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 28 minut temu, anteks napisał: wsypać na dno sita? Tak , wsypać na dno kosza od zacierania Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaschels Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 Ja miałem wczoraj taki problem z pszenicą, dodałem łuski ale przelew był strasznie wolny. Pomogło dolanie wody, tydzień wcześniej nie miałem takie problemu wiec pewnie również dochodzi sposób śrutowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 5 hours ago, ko20 said: W kociołku, dosłownie z niego kapało, chyba z godzinę to trwało. Upewnij się też, że całość młóta osiągnęła na wygrzewie dobroczynne 75-78C. Nawet jak zaczynasz zacieranie z ilością wody w stosunku 3.5 l ma kg, warto w trakcie zacierania zwiększyć jej ilość stopniowo. Ciężko tu podać konkretne wartości, bo każdy kociołek i każda warka może mieć inne wymagania. ko20 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 5 godzin temu, lukaschels napisał: Ja miałem wczoraj taki problem z pszenicą, dodałem łuski ale przelew był strasznie wolny. Pomogło dolanie wody, tydzień wcześniej nie miałem takie problemu wiec pewnie również dochodzi sposób śrutowania. Bo właśnie pszenica sprawia najwięcej problemów tego typu. Ja lubię pszeniczniaki, ale jak mam warzyć coś pszenicznego, to już mam stresa. Źle się filtruje, pompa się przytyka itp, choć bez pszenicy nigdy coś podobnego mi się nie zdarzało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted February 23, 2021 Share Posted February 23, 2021 10 hours ago, kiwitom said: Bo właśnie pszenica sprawia najwięcej problemów tego typu Żyto i gryka pszenica to przy nich pikuś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaschels Posted February 23, 2021 Share Posted February 23, 2021 wydaje mi się że odpowiedź na nasz problem tkwi w postach kolegów.aby zacier w środku utrzymał odpowiednią temperature musi być odpowiedni przepływ.1. Myślę że zwiększona ilość wody, nawet kosztem wydajności.-ewentualnie dodanie wody w trakcie, np w celu podniesienia temperatury. 2. Grubsze śrutowanie słodu pszennego i jego gatunek, odniosłem wrażenie po postach że niektóre produkują dużą ilość błota. 3. Pomimo że nie jest to zalecane to delikatne zakwaszenie wody4. Łuska ryżowa na dno. Spróbuj zadać to pytanie na grupie FB Polska liga użytkowników klarstein. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka ko20 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 23, 2021 Share Posted February 23, 2021 (edited) 5 godzin temu, lukaschels napisał: 3. Pomimo że nie jest to zalecane to delikatne zakwaszenie wody Dlaczego zakwaszanie wody nie jest zalecane? A co do łuski, to sugeruje równomiernie rozmieszać ja ze słodami. Filtracja ma iść całą powierzchnią złoża. Edited February 23, 2021 by wizi Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaschels Posted February 23, 2021 Share Posted February 23, 2021 chodzi o klasyczne hefeweizeny. optymalne ph działania esterazy to powyżej 5.7.Widziałem porady że można zakwasić po przerwie ferulikowej a też takie żeby zakwasić tylko wodę do wysladzania.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 23, 2021 Share Posted February 23, 2021 (edited) Jak dla mnie to zależy jaką wodą dysponujesz. Przerwa ferulowa też zbędna. Edited February 23, 2021 by wizi Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaschels Posted February 23, 2021 Share Posted February 23, 2021 masz rację, napisałem patrząc ze swojej perspektywy.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now