Jump to content

Powolne filtrowanie w kociołku


ko20

Recommended Posts

Witam z pierwszym postem brać piwną, i mam prośbę.

 

Nowy kociołek, Brauheld pro, 30L. Wcześniej kilka razy robiłem w garze, filtrowanie przyp pomocy wężyka z oplotu. Tam filtrowanie i wysładzanie bardzo sprawnie. Kilkaaście minut w sumie. W kociołku, dosłownie z niego kapało, chyba z godzinę to trwało. Słód był kupowny jako śrutowany grubo pod kociołek. Fakt, nic grubego z kosza nie przelaazło, ale to filtrowanie to jakaś porażka. Nie mieszałem w czasie zacierania, nie przeszorowałem łyżką po dnie żeby powciskać słód w otwory, podejrzewam, że to się właśnie stało.

Są na to jakieś patenty? Zastanawiam się czy przykrycie tego dnia otworkami siatką o odpowiednich oczkach nie poprawiłoby sytuacji.

Podpowiedzcie proszę bo pewnie większość to przerabiała, a nie mogę nic sensownego znalezć.

 

marcin

 

Edited by ko20
Link to comment
Share on other sites

Pozwolę sobie dołączyć z pytaniem. W jaki sposób dodać łuskę gdy warzymy w kociołku? W przypadku warzenia tradycyjnego (w garnku) wsypujemy łuskę na dno kadzi filtracyjnej. 

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, pt123 napisał:

Pozwolę sobie dołączyć z pytaniem. W jaki sposób dodać łuskę gdy warzymy w kociołku? W przypadku warzenia tradycyjnego (w garnku) wsypujemy łuskę na dno kadzi filtracyjnej. 

wsypać na dno sita?

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, pt123 napisał:

Pozwolę sobie dołączyć z pytaniem. W jaki sposób dodać łuskę gdy warzymy w kociołku? W przypadku warzenia tradycyjnego (w garnku) wsypujemy łuskę na dno kadzi filtracyjnej. 

 

Kolego w momencie kiedy powinno się wsypywać pierwsze słody, wsypujesz łuskę i trochę mieszasz, żeby ciut namokła i poszła na dno (dolne sito). Dosypujesz słody, które dodatkowo spychają łuskę na dół.

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, kiwitom napisał:

 

Kolego w momencie kiedy powinno się wsypywać pierwsze słody, wsypujesz łuskę i trochę mieszasz, żeby ciut namokła i poszła na dno (dolne sito). Dosypujesz słody, które dodatkowo spychają łuskę na dół.

Dzięki. W zasadzie to oczywiste. 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, ko20 said:

W kociołku, dosłownie z niego kapało, chyba z godzinę to trwało.

Upewnij się też, że całość młóta osiągnęła na wygrzewie dobroczynne 75-78C. 

Nawet jak zaczynasz zacieranie z ilością wody w stosunku 3.5 l ma kg, warto w trakcie zacierania zwiększyć jej ilość stopniowo. Ciężko tu podać konkretne wartości, bo każdy kociołek i każda warka może mieć inne wymagania.

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, lukaschels napisał:

Ja miałem wczoraj taki  problem z pszenicą, dodałem łuski ale przelew był strasznie wolny. Pomogło dolanie wody, tydzień wcześniej nie miałem takie problemu wiec pewnie również dochodzi sposób śrutowania. 

 

Bo właśnie pszenica sprawia najwięcej problemów tego typu. Ja lubię pszeniczniaki, ale jak mam warzyć coś pszenicznego, to już mam stresa. Źle się filtruje, pompa się przytyka itp, choć bez pszenicy nigdy coś podobnego mi się nie zdarzało.

Link to comment
Share on other sites

wydaje mi się że odpowiedź na nasz problem tkwi w postach kolegów.

aby zacier w środku utrzymał odpowiednią temperature musi być odpowiedni przepływ.

1. Myślę że zwiększona ilość wody, nawet kosztem wydajności.
-ewentualnie dodanie wody w trakcie, np w celu podniesienia temperatury.
2. Grubsze śrutowanie słodu pszennego i jego gatunek, odniosłem wrażenie po postach że niektóre produkują dużą ilość błota.
3. Pomimo że nie jest to zalecane to delikatne zakwaszenie wody
4. Łuska ryżowa na dno.

Spróbuj zadać to pytanie na grupie FB Polska liga użytkowników klarstein.



Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, lukaschels napisał:

3. Pomimo że nie jest to zalecane to delikatne zakwaszenie wody

Dlaczego zakwaszanie wody nie jest zalecane?

 

A co do łuski, to sugeruje równomiernie rozmieszać ja ze słodami. Filtracja ma iść całą powierzchnią złoża.

 

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.