q2ty Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 (edytowane) Jest to moja pierwsza warka i przyznaję szczerze że jeszcze nie do końca jestem oczytany. Win mam już wiele za sobą ale jestem w trakcie piwnego debiutu Nastawiłem w piątek brew-kita, Blg z 12 spadło do 1, na dnie jest sporo drożdżowego zapewne osadu ale rurka nadal wolno bulka i klarowność pozostawia wiele do życzenia. W "instrukcji obsługi" o przelewaniu na cichą fermentację nic nie bylo ale zastanawia mnie to coraz bardziej gdyż w czwartek wybywam a jeśli piwo się nie sklaruję nie przeleję go do butelek. Czy powinienem zlać znad osadu i zostawić je spokojnie na 1,5 tyg zanim wrócę? Czy to wina producenta czy takich "gotowców" nie trzeba przelewać na cichą? Dori Edit - zmiana tematu na bardziej adekwatny Edytowane 17 Czerwca 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Cześć Hmmm, 12Blg do 1Blg i dalej bulga to cosik nie tak. Sugerowałbym bardziej błąd pomiaru. Jeżeli słuchać odgłosy fermentacji to zostaw w spokoju i poczekaj aż przestanie. Ale tak zupełnie Piwo na tym etapie jest zupełnie nie klarowne i tym się nie przejmuj - tak ma być. Jeżeli musisz wyjechać, to sugerowałbym w tym przypadku przelać na cichą fermentację, a po powrocie do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Cicha fermentacja daje nam gwarancje, że piwo będzie bardziej klarowne, dofermentuje i będzie bezpieczniej rozlewać do butelek. Wynik pomiaru rzeczywiście troche dziwny A jaka była temperatura pomiaru, należy pamiętać, że balingomierz jest skalibrowany na 20 st C. Ewentualnie może jakieś rozcieńczenie próby?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q2ty Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Pomiar na pewno dobry bo jest monitorowany na bieżąco - wrzuciłem cukromierz do balona Zalecana temp miała wynosić 21-27 stopni więc starałem sie utrzymać ją na tym poziomie. Bulka ale już bardzo spokojnie więc wierzyłbym w ten pomiar. Chodziło mi głównie o to przelewanie na cichą bo w instrukcji o tym nic nie bylo a nie wygląda dobrze zostawić browar na tydzień na tym osadzie. Nie będzie problemów z refermentacją po tyg skoro tak szybko te drożdże zeżarły cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Pomiar na pewno dobry bo jest monitorowany na bieżąco - wrzuciłem cukromierz do balona ale to nie znaczy że on dobrze pokazuje .Takie odfermentowanie to mają w przemysłowych browarach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q2ty Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Dobrze pokazuje bo już nie raz go sprawdzałem. Zresztą nawet na puszce napisali że fermentacja trwa 4-6 dni przy tej temp Może takie drożdże... W każdym razie dziś przelewam na cichą bo mimo że już praktycznie stanęło w miejscu to na rozlewanie do butelek się nie nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 może w winiarstwie tak odfermentowuje ale w piwowarstwie z mojego skromnego doświadczenia do 1 blg nigdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angasc Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Skoro cukromierz jest na stałe zanurzony w brzeczce, to prawdopodobnie został oklejony drożdźami i innymi smieciami. Wówczas jest cięższy i wskazuje mniej. Przelej na cichą, umyj i zdezynfekuj cukromierz i odczytaj jeszcze raz. Powinno być więcej niż 1 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 a na ile litrów miałeś brzeczki i stosowałeś samego brewkita czy jeszcze ekstrat słodowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q2ty Opublikowano 14 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2008 Musiałem robić na 2 balony po 10l bo w aktualnym miejscu pobytu tylko taką miałem możliwość. Nic innego oprócz puszki nie dodawałem, Blg mierzyłem później i nadal 1... W każdym razie po powrocie wszystko ustało, to co powinno znalazło się na dnie i klarowny browar zakapslowałem. Jakiś czas temu otworzyłem tygodniową flaszkę i trzeba przyznać że ma potencjał... Dzięki za pomoc wszystkim zainteresowanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się