konrados78 Opublikowano 22 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 Piwo fermentowało 3 tygodnie. Po tym czasie przelałem na cichą i chcę potrzymać ok. 2 miesiące w lodówce 6-8 stopni. Czy do butelkowania powinienem dodać gęstwy czy powinno bez problemu się nagazować ? Fermentowałem FM 42 stare nadreńskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 22 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 Powinno się nagazować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 15 godzin temu, konrados78 napisał: Po tym czasie przelałem na cichą i chcę potrzymać ok. 2 miesiące w lodówce 6-8 stopni. Dlaczego chcesz tak zrobić? 14 godzin temu, BROWAR KWARTA napisał: Powinno się nagazować. Po 2 miesiącach w lodówce? Według mnie to będzie loteria, z większym prawdopodobieństwem, że raczej się nie nagazuje. Ja to bym się zastanawiał czy w ogóle zadawać 2-miesięczną gęstwę do nowego piwa, a co dopiero refermentacja piwa, które było tak długo w lodówce, na dodatek po przelaniu na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Nagazuje się bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 27 minut temu, Piwosz86 napisał: Dlaczego chcesz tak zrobić Kelsze się lageruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 3 minuty temu, Gawron napisał: Kelsze się lageruje. Kurde racja. Ale faux pas ? Raz Koelscha robiłem ładnych kilka lat temu. @konrados78, nie było pytania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 23 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 8 godzin temu, Piwosz86 napisał: Dlaczego chcesz tak zrobić? Po 2 miesiącach w lodówce? Według mnie to będzie loteria, z większym prawdopodobieństwem, że raczej się nie nagazuje. Ja to bym się zastanawiał czy w ogóle zadawać 2-miesięczną gęstwę do nowego piwa, a co dopiero refermentacja piwa, które było tak długo w lodówce, na dodatek po przelaniu na cichą Nie chcę używać tej samej 2 - miesięcznej gęstwy. Do refermentacji dodałbym jakiejś innej, świeższej. Pytanie tylko czy to ma sens ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 2 godziny temu, konrados78 napisał: Pytanie tylko czy to ma sens ? Nie ma kompletnie sensu, a wręcz przeciwnie. Może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Może to Tobie pomoże: - zrobiłem dwa "kelsze", oba trzymałem na cichej miesiąc w 2 do 5 st. C (takie warunki). Do jedego przy butelkowaniu dodałem gęstwę (świeżą, po Alcie), do drugiego nie dałem. Oba nagazowały się wzorowo, choć ten z gęstwą nieco szybciej. Drożdże FM42. Ja miałem problem z nagazowaniem lagerów po żelatynie. Drożdże hybrydowe nagazowaly się bez problemu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się