Nazwa użytkownika Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Pytam tak luźno, czy częsta zmiana szczepów drożdży może się przyczynić do zakażeń piwa mutantami z poprzednich warek? MłodyAl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Jeśli nie myjesz fermentorów to może tak się stać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 3 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał: Pytam tak luźno, czy częsta zmiana szczepów drożdży może się przyczynić do zakażeń piwa mutantami z poprzednich warek? Nie ma to znaczenia. Znaczenie ma higiena w browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Przy używaniu klasycznych szczepów piwowarskich nie, bo Saccharomyces musza występować w znaczącej ilości, żeby wpływać na smak. Taka ilość nie jest pewnie w stanie przetrwać nawet porządnego mycia, a co dopiero dezynfekcji. Inna sprawa w przypadku Brettanomyces lub jakichś innych rzadszych dzikusów - tutaj faktycznie taka sytuacja może mieć miejsce, bo te mogą wpływać na smak już przy minimalnych ilościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się