Nazwa użytkownika Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 Skąd się bierze smak tego piwa? Drożdże to są? Czy może dodatki nadają temu piwu taki smak? Z piw belgijskich robiłem tylko jasne piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 (edytowane) Który? Jaki numerek? 6, 8, 10? edit: ale w skrócie i głupawo można powiedzieć, że za smak piw trapistów odpowiadają drożdże, słody, cukier i na końcu chmiel albo ekstrakt chmielowy oraz technologia. Więcej znajdziesz w Brew like monk Hieronymusa edit 2: jeszcze kolendra się pojawia w przepisach na klony Edytowane 26 Lutego 2021 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 26 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 Chodziło mi o 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 8 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Chodziło mi o 10. To piszą o kolendrze w tym wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 (edytowane) Jedną z metod, o jakiej wspominają sami mnisi jest dodawanie świeżej warki do już fermentującej. Poza tym dwa rodzaje chmielu, dwa rodzaje słodu, dwa rodzaje cukru, dwa rodzaje drożdży-idąc tym tropem można dodać dwa rodzaje przypraw (choć w ich nomenklaturze dodatek ten funkcjonuje jako "secret herb", czyli ziele, niekoniecznie przyprawa). Jeśli jest więc tak prosto, to znaczy że jest tak naprawdę bardzo trudno, ale do odważnych świat należy. Edytowane 26 Lutego 2021 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 26 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 33 minuty temu, Bogi napisał: Jedną z metod, o jakiej wspominają sami mnisi jest dodawanie świeżej warki do już fermentującej. Ooo to jest ciekawe. Czyli robię np. 12 blg i po jakimś czasie dodaje kolejna partie 12 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 (edytowane) Myślę, że tak to można rozumieć, choć podejrzewam, że robisz 12 blg, a dolewasz do tej, która ma już np. 7 blg. Taki trochę piwny system solera, bo teraz niewiadomo czy to co zmieszałeś nie zostanie wzbogacone po raz kolejny? Tutaj jeden człowiek to testował: https://brulosophy.com/2019/07/15/the-impact-of-gradually-adding-wort-to-fermenting-high-og-beer-exbeeriment-results/ Poza tym o samych roszforach piszą, że warzą warkę, dodają drożdże, czekają 2 dni (znowu ta dwójka) i warzą drugą warkę, którą dodają do pierwszej. Edytowane 26 Lutego 2021 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się