Jump to content

Pomiar temperatury

Beqq

Recommended Posts

Witam,

Niestety nigdzie nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Z góry przepraszam za powtórzenia.

Chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób mierzyć temperaturę brzeczki w fermentatorze (plastikowy 33L).

Chodzi o sam sposób, np. normalnym termometrem. Czy jest normalnym uchylenie wieczka i manualne zanurzenie końcówki termometra w brzeczce? 

Proszę o pomoc :)

Godzinę temu, Beqq napisał:

Witam,

Niestety nigdzie nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Z góry przepraszam za powtórzenia.

Chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób mierzyć temperaturę brzeczki w fermentatorze (plastikowy 33L).

Chodzi o sam sposób, np. normalnym termometrem. Czy jest normalnym uchylenie wieczka i manualne zanurzenie końcówki termometra w brzeczce? 

Proszę o pomoc :)

Witaj, nie nie otwiera się fermentora, bo to zwiększa ryzyko zakażenia. Najprostszą metodą, choć na pewno nie w 100% dokładną jest naklejenie na fermentor termometru takiego jak TUTAJ, lepszą alternatywą, ale i droższą jest iSpindel

Edited by kiwitom

15 minut temu, anteks napisał:

A w jakim celu ten pomiar?

Nie ukrywam, że jestem początkujący i chcę się dowiedzieć możliwe wszystkiego przed pierwszy razem. 

Z tego co czytałem, zalecają sprawdzać temperaturę brzeczki. Czy w takim wypadku pozostawić to przypadkowi i pilnować jedynie temperaturę otoczenia fermentatora?

1 minutę temu, Robert87 napisał:

Kup sobie czujnik pt100, do tego konwerter i masz precyzyjnie podana temperaturę.
https://pl.aliexpress.com/item/1671441581.html

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Jak już to wolałbym dołożyć te 40-50 zł i kupić iSpindela, nie dość że będzie miał kontrolę temperatury, to jeszcze do tego poziom wyfermentowania brzeczki, a i nie trzeba robić dziur w wiadrze, które to są dodatkowym ryzykiem zakażenia.

Ja mam obecnie ispindla, ale wcześnie zbudowałem sobie termometr z podglądem po wifi w telefonie. Mały czytelny LCD poza wiadrem i zdalny podgląd z wykresem i historią temperatur w aplikacji. Jedynie termometr musi mieć dostęp do WIFI.