kokesz43 Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Ekstrakt słodowy WES bursztynowy 1,2 kg X2 Słód jęczmienny wędzony- 7 KG Miała być z tego whisky ale plany niestety muszą ulec zmianie a surowce pasowało by wykorzystać. Proszę o propozycje. Max- 25l. Jak najbardziej mogę dokupić ewentualne brakujące surowce, chmiele bądź drożdże, choć fajnie by było, gdybym mógł wykorzystać gęstwe z Kveik Voss, S-33 lub mangrove jack M29. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 (edytowane) Jak gęstwa to ja bym poszedł w jakiś imperialny wędzony bezstylowy. Wg. Wort można z tego zasypu liczyć na niemal 20 BLG przy 25 l (70% wydajności). Dałbym to kwejkom. Chmielilbym tylko na 60 minut czymś prostym: iunga, magnum, marynka. Edit: no i kurde, jest osobny temat na takie rozkminki. Edytowane 6 Marca 2021 przez zasada kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 6 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 8 minut temu, zasada napisał: Jak gęstwa to ja bym poszedł w jakiś imperialny wędzony bezstylowy. Wg. Wort można z tego zasypu liczyć na niemal 20 BLG przy 25 l (70% wydajności). Dałbym to kwejkom. Chmielilbym tylko na 60 minut czymś prostym: iunga, magnum, marynka. Edit: no i kurde, jest osobny temat na takie rozkminki. Faktycznie, moja ślepota. Możliwe też jak najbardziej zrobienie z tego jakiś dwóch różnych piw, aby wykorzystać surowce. Choć Twój pomysł wydaje sie w miarę prosty i dobry, tylko niekoniecznie właśnie chcialbym robić kolejnego mocarza, bo już trochę u mnie tego stoi (RIS, BW, Podwójny Koźlak i jeszcze Braggot w planach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Ekstrakt się nie zmarnuje, a słód wędzony do braggota to fajna sprawa (testowałem wędzony brzozą). Jeśli masz w planach, to przecież jest piwo (?), które lubi poleżeć. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 6 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 a może coś w rodzaju extra whisky stout? Smoky Joe było by tutaj OK. Taki temat znalazłem Tylko w moim wykorzystałbym jeszcze ekstrakt + jęczmień palony. Chmiel tylko na lekką goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się