kokesz43 Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Ekstrakt słodowy WES bursztynowy 1,2 kg X2 Słód jęczmienny wędzony- 7 KG Miała być z tego whisky ale plany niestety muszą ulec zmianie a surowce pasowało by wykorzystać. Proszę o propozycje. Max- 25l. Jak najbardziej mogę dokupić ewentualne brakujące surowce, chmiele bądź drożdże, choć fajnie by było, gdybym mógł wykorzystać gęstwe z Kveik Voss, S-33 lub mangrove jack M29. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 (edytowane) Jak gęstwa to ja bym poszedł w jakiś imperialny wędzony bezstylowy. Wg. Wort można z tego zasypu liczyć na niemal 20 BLG przy 25 l (70% wydajności). Dałbym to kwejkom. Chmielilbym tylko na 60 minut czymś prostym: iunga, magnum, marynka. Edit: no i kurde, jest osobny temat na takie rozkminki. Edytowane 6 Marca 2021 przez zasada kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 6 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 8 minut temu, zasada napisał: Jak gęstwa to ja bym poszedł w jakiś imperialny wędzony bezstylowy. Wg. Wort można z tego zasypu liczyć na niemal 20 BLG przy 25 l (70% wydajności). Dałbym to kwejkom. Chmielilbym tylko na 60 minut czymś prostym: iunga, magnum, marynka. Edit: no i kurde, jest osobny temat na takie rozkminki. Faktycznie, moja ślepota. Możliwe też jak najbardziej zrobienie z tego jakiś dwóch różnych piw, aby wykorzystać surowce. Choć Twój pomysł wydaje sie w miarę prosty i dobry, tylko niekoniecznie właśnie chcialbym robić kolejnego mocarza, bo już trochę u mnie tego stoi (RIS, BW, Podwójny Koźlak i jeszcze Braggot w planach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Ekstrakt się nie zmarnuje, a słód wędzony do braggota to fajna sprawa (testowałem wędzony brzozą). Jeśli masz w planach, to przecież jest piwo (?), które lubi poleżeć. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 6 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 a może coś w rodzaju extra whisky stout? Smoky Joe było by tutaj OK. Taki temat znalazłem Tylko w moim wykorzystałbym jeszcze ekstrakt + jęczmień palony. Chmiel tylko na lekką goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi