Skocz do zawartości

Jaka temperatura w pomieszczeniu


bmalkow

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się przymierzam do pierwszej warki, lecz wciąż się waham.

Temperatura w piwnicy wynosi około 22-23°C. Wiem że fermentacja, jako proces egzotermiczny, wydziela jeszcze trochę ciepła przez co temperatura fermentacji będzie wyższa niż aktualna temperatura w pomieszczeniu.

Tak więc pytanie za sto punktów: jaka powinna być wyjściowa temperatura w pomieszczeniu, w którym będzie się odbywać fermentacja z udziałem drożdży górnej fermentacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, niezupełnie 1-2 stopnie może się samo podnieść

No nie, coder wiesz,że szanuje Twoją wiedzę i doświadczenie i w wielu aspektach się zgadzam, ale nie mów mi,że w pomieszczeniu piwnicznym załóżmy o pow 2 m2 20 l czy nawet 40 l fermentującej brzeczki jest w stanie podnieść temp. o 2°C...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.