bmalkow Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Tak się przymierzam do pierwszej warki, lecz wciąż się waham. Temperatura w piwnicy wynosi około 22-23°C. Wiem że fermentacja, jako proces egzotermiczny, wydziela jeszcze trochę ciepła przez co temperatura fermentacji będzie wyższa niż aktualna temperatura w pomieszczeniu. Tak więc pytanie za sto punktów: jaka powinna być wyjściowa temperatura w pomieszczeniu, w którym będzie się odbywać fermentacja z udziałem drożdży górnej fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Masz odpowiednią.Poza tym nie przesadzajmy z tym wydzielaniem ciepła, przy Naszych objętościach temat pomijalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Ja nie chcę tych 100 punktów. W piaskownicy jest wiele dobrych rad więc najpierw poczytaj potem pytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 No, niezupełnie 1-2 stopnie może się samo podnieść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 a jakie masz drożdże? i jakie to będzie piwo ale ja raczej preferuje niższe temperatury, no chyba, że będą to piwa belgijskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Odpowiedź brzmi - to zależy. Od szczepu drożdży, od stylu. Dla Alta będzie za ciepło, dla Witbiera w sam raz, a pewnie znajdzie się i taki belg, dla którego będzie za zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 No, niezupełnie 1-2 stopnie może się samo podnieść No nie, coder wiesz,że szanuje Twoją wiedzę i doświadczenie i w wielu aspektach się zgadzam, ale nie mów mi,że w pomieszczeniu piwnicznym załóżmy o pow 2 m2 20 l czy nawet 40 l fermentującej brzeczki jest w stanie podnieść temp. o 2°C... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Nie temperaturę powietrza w pomieszczeniu - temperatura brzeczki będzie wyższa o 1-2°C od temperatury powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Mam brewkita Muntons: Old English Bitter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Nie temperaturę powietrza w pomieszczeniu - temperatura brzeczki będzie wyższa o 1-2°C od temperatury powietrza. Aaaa z tym się zgodzę. Czytanie ze zrozumieniem się kłania... Przepraszam coder nie zrozumiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się