łysy ĄĘ Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Przymierzam się do zrobienia kilku piw z wykorzystaniem przecieru owocowego dodawanego na fermentację burzliwą. Będzie potrzebne stosowanie jakichś specjalnych technik dla odzysku gęstwy? Drożdże S-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Nie wiem, więc się wypowiem. 1. Zadbałbym o pożywkę, bo w owocach jest mniej potrzebnych drożdżom substancji 2. Bardziej obawiałbym się zakażenia, rozumiem, że chodzi o przecier pasteryzowany? 3. Czemu przecier na burzliwej? Można by zebrać gęstwę po burzliwej i dodać na cichą, chociaż wtedy jest większe ryzyko dla aktualnej warki (za to być może mniejsze dla kolejnej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Przecier pasteryzowany oczywiście, więc ryzyko zakażenia minimalne. Chciałem na burzliwą żeby wykorzystać pełną pulę pracujących drożdźy. Jeśli jednak zbieranie gęstwy miałoby być kłopotliwe, to przecier pójdzie na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Na cichej drożdże w toni spokojnie sobie poradzą z cukrem z owoców. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 W dniu 21.03.2021 o 21:28, Wuuu napisał: Na cichej drożdże w toni spokojnie sobie poradzą z cukrem z owoców. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Powiem Ci, że u mnie tak średnio. Zależy od ilości owoców i drożdży. Przy kwasach i 2kg owoców na 10l za każdym razem drożdże produkowały siarkę. Teraz robię tak, że zlewam na cichą, zbieram gęstwę i jedną łyżkę gęstwy dodaję na cichą wraz z owocami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się