Browman Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Mam już za sobą 1 brew-kita teraz chciałem się wziąźć za zacieranie i wybrałem to piwo w tytule. Mam niedobre doświadczenia jeśli chodzi o piwa kupne pszeniczne są dla mnie za kwaśne. Czy piwa pszeniczne domowe też są takie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Cześć Czy piwa pszeniczne domowe też są takie? Tak są kwaskowe, ja zdecydowanie rezygnuje z tego powodu z warzenia piw na drożdżach do weizenów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 W takim razie jakie radzisz uwarzyć. Chciałbym jakieś ciemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Cześć Z ciemnych piwek polecam stouty, wiele różnorodnych przepisów znajdziesz na forum , porter angielski który jest mniej palony niż stout a bardzie kawowy. Możesz warzyć piwa pszeniczne ciemne używając drożdży do ale zamiast do weizenów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Jak ciemne to zdecydowanie stout, choćby dlatego że jest bardzo prosty do wykonania. Tylko jeśli skusisz się na zestaw z Browamatora to do refermentacji nie używaj ciemnego ekstraktu jak sugerują w instrukcji tylko glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Porter mocne, dobre, ciemne. Trochę długo musi poleżakować ale na zimowe dni będzie jak znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Mnie posmakował kiedyś Schwarzbier, ale to się robi na dolniakach. Z ciemnych górnych nie smakuje mi kompletnie nic, więc nie doradzę. A ciemna pszenica jest mniej kwaskowa od jasnej, bo kwaskowatość, banany i goździki trochę przykrywa duża ilość ciemnego słodu. Weź kup sobie na spróbowanie jakiegoś Paulanera czy Franziskanera, będziesz wiedział czy ci pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Mnie posmakował kiedyś Schwarzbier, ale to się robi na dolniakach. Z ciemnych górnych nie smakuje mi kompletnie nic, więc nie doradzę. A ciemna pszenica jest mniej kwaskowa od jasnej, bo kwaskowatość, banany i goździki trochę przykrywa duża ilość ciemnego słodu. Weź kup sobie na spróbowanie jakiegoś Paulanera czy Franziskanera, będziesz wiedział czy ci pasuje. Ja polecam z piw komercyjnych FAUSTUS-a, najlepszy koncerniak jaki piłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Mnie posmakował kiedyś Schwarzbier' date=' ale to się robi na dolniakach. Z ciemnych górnych nie smakuje mi kompletnie nic, więc nie doradzę. A ciemna pszenica jest mniej kwaskowa od jasnej, bo kwaskowatość, banany i goździki trochę przykrywa duża ilość ciemnego słodu. Weź kup sobie na spróbowanie jakiegoś Paulanera czy Franziskanera, będziesz wiedział czy ci pasuje.[/quote'] Ja polecam z piw komercyjnych FAUSTUS-a, najlepszy koncerniak jaki piłem. A ja z komercyjnych polecam spróbować Schneider-Weisse, miałem okazje pić i na mnie zrobiło duże wrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 A ja z komercyjnych polecam spróbować Schneider-Weisse, miałem okazje pić i na mnie zrobiło duże wrażenie. No, w Almie to już wyższa półka. Paulaner, Franziskaner - 5zł Schneider - 11zł Na moje jeżeli chodzi o sprawdzenie, czy typ piwa podchodzi czy nie to nie ma co przepłacać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 najlepiej jest zdobyć butelkę piwa domowego od znajomego piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 najlepiej jest zdobyć butelkę piwa domowego od znajomego piwowara Niestety kolega chyba się nie podzielił skąd pochodzi (przynajmniej ja nie widzę). gdyby był sąsiadem z ochotą poczęstuje swoim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Porter mocne, dobre, ciemne. Trochę długo musi poleżakować ale na zimowe dni będzie jak znalazł Jesteś okrutny. Kolega uwarzy portera a potem będzie czekał i czekał i czekał, aż piwo swoje odleżakuje. I co on biedny będzie pił w tym czasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fagot Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Na pierwsze zacieranie to może coś prostrzego? Stout jest ciemny i łatwy do warzenia a i smakowity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się