Browman Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Wiadro do zimnej wody +lód z zamrażarki.Nie mam chłodnicy. Czy można fitrować przez jałową gazę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Cześć Mógłbyś jakoś rozwinąć swoje myśli, bo nie ogarniam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Co chcesz filtrować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 (edytowane) to ci zagwozdka co planujesz robić , aż jestem ciekawy. a bo to chyba chodzi o dwie czynności. Chłodzić możesz w wannie, czy innym pojemniku. Lodu możesz tam dorzucić. Filtrować to już musisz napisać co, bo odpowiedź może być różna Edytowane 28 Sierpnia 2010 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 (edytowane) Wiadro do zimnej wody +lód z zamrażarki.Nie mam chłodnicy.Czy można filtrować przez jałową gazę. Wanna z zimną wodą + lód do chłodzenia, w przypadku braku chłodnicy. Z krótkiego Twego posta wnioskuję, że przy przelewaniu do fermentatora chcesz zastosować jałową gazę by wszelkie 'barambole' usunąć. Pytanie czy dodawałeś chmiel w szyszkach i to luzem podczas chmielenia (bez siateczki). To wtedy warto zastosować. Jeżeli obawiasz się osadów gorących to wystarczy odpowiednio przelewać. Wg mnie lepiej przelewać spokojnie acz zdecydowanie bacząc by to co na dnie gara tamże pozostało i to lać ze sporej wysokości, żeby się brzeczka napowietrzyła. Edit: zazwyczaj przelewam z dość sporej wysokości i zakażenia nie złapałem. Edytowane 28 Sierpnia 2010 przez Franekkkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 co do chłodzenia w (wannie) to lepiej chłodzić w garnku niż fermentorze, i przelewać po chłodzeniu. Można też na wężyk do przelewania nałożyć trochę waty. Ja osobiście mam kran w garze do gotowania i w czasie chłodzenia wszystko mi opada na dno i tylko odkręcam kran. Przy okazji się napowietrza, a jeśli chce trochę więcej wycisnąć to przechylam garnek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Można też na wężyk do przelewania nałożyć trochę waty. Jakieś szczegóły, bo ja osobiście tego nie widzę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Można też na wężyk do przelewania nałożyć trochę waty. próbowałem, jak robiłem brzeczkę do namnażania drożdży. Nie ma szans zadziałać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 może nie waty, ale gaza powinna zadziałać. Osobiście mi się by nie chciało ale kogoś moze to natchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaozyrys Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Filtrować przez jałową gazę można, zatrzymuje większość osadu, część porywa "nurt". Jest dość niewygodna - 2 osoby muszą ją trzymać nad fermentatorem, żeby mieć pewność że się nie omsknie. Przerzuciłem się na dekantację - końcówkę brzeczki odstać w 5L słoiku albo kuflach, przegotować i do wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Filtrować przez jałową gazę można, zatrzymuje większość osadu, część porywa "nurt". Jest dość niewygodna - 2 osoby muszą ją trzymać nad fermentatorem, można poświęcić jedną pokrywę, wyciąć w niej otwó tak aby zostało zewnętrzne 5 cm i włożyć gazę między fermentor a pokrywę. wtedy można spokojnie lać i się gaza będzie trzymać. Tylko trzeba jedną pokrywę poświęcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Ja filtruje osady po chmieleniu kuchennym sitkiem. jest to sitko o dużej średnicy, stożkowe z bardzo drobnym oczkiem - świetnie wyłapuje cały osad po chmieleniu. Ma też tę zaletę, że ma długą rączkę i zaczepy, więc kładzie się je na fermentatorze i można samemu przelewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się