Jump to content

Owoce na cichej...co moze pojsc nie tak?

Recommended Posts

Siemanko,
wlasnie sobie warze mojego fajna Mango IPE i przechodzimy do najwazniejszej czesci czyli do wrzucenia mango. Piwo sobie siedzialo tydzien na burzliwej, zostalo 3 BLG,  wiec jeszcze posiedzi z 1-2 dni na ustabilizowanie.

W planach mialem potem dekantacje na cicha i wrzucenie owocow mango. Owoce ogolnie mrozone,wiec mam zamiar je zagotowac ( +- 80-90 stopni C) i wrzucic na spod fermentora przed zlewaniem. 
I teraz pytanka:

1) Czy polecacie takie gorace owoce wrzucac, czy lepiej moze zagotowac + zapakowac w torebke foliowa, ostudzic, wrzucic do zamrazarki i po jakims czasie wrzucac takie zimne?
2) Troche mam obawy przed wrzucaniem owocow na cicha. Wiadomo, ze owoce maja jakis cukier w sobie, wiec zakladam, ze od poczatku znowu mi ruszy cala fermentacja. Ile trzymacie na cichej z owocami?  Czy koncowe BLG znowu Wam oscyluje w okolicach 3?
3) Zastanawiam sie tez nad idealnym sprzetem do wrzucania takich owocow (czy wgl jest jakis potrzebny)? Chcialbym sobie oszczedzic pracy przed butelkowaniem, wiec zastanawiam sie, czy jest jakis prosty sposob, zeby potem te owoce wyciagnac? Co byscie robili tez przykladowo przy owocach mniejszych niz mango jak maliny? 

Cześć, 

1. Owoce powinny mieć temperaturę piwa przy wrzucaniu, czyli po sparzeniu należy je schłodzić

2. Jest możliwość, że fermentacja ruszy, jeżeli owoce zawierają dużo cukrów, czekasz kilka dni, mierzysz BLG, jak po zakończeniu burzliwej

3. Są specjalne siateczki na chmielenie na zimno, można je użyć do owoców.

Pozdrawiam

@filipendo125

Lepiej wszystko luzem bo się zbije i nie odda wszystkiego co powinno. A te mrożone owoce bym zblendował. Najlepsza jest pulpa owocowa.

Jest pasteryzowana otwierasz puszkę lub saszetkę i bezpośrednio do wiadra.

A żeby odfiltrować syfy polecam druciak w pończosze. Na końcówce ssącej. Gdzieś jest temat na forum. 

Edited by Koora