filipendo125 Posted May 2, 2021 Share Posted May 2, 2021 Siemanko, wlasnie sobie warze mojego fajna Mango IPE i przechodzimy do najwazniejszej czesci czyli do wrzucenia mango. Piwo sobie siedzialo tydzien na burzliwej, zostalo 3 BLG, wiec jeszcze posiedzi z 1-2 dni na ustabilizowanie. W planach mialem potem dekantacje na cicha i wrzucenie owocow mango. Owoce ogolnie mrozone,wiec mam zamiar je zagotowac ( +- 80-90 stopni C) i wrzucic na spod fermentora przed zlewaniem. I teraz pytanka: 1) Czy polecacie takie gorace owoce wrzucac, czy lepiej moze zagotowac + zapakowac w torebke foliowa, ostudzic, wrzucic do zamrazarki i po jakims czasie wrzucac takie zimne? 2) Troche mam obawy przed wrzucaniem owocow na cicha. Wiadomo, ze owoce maja jakis cukier w sobie, wiec zakladam, ze od poczatku znowu mi ruszy cala fermentacja. Ile trzymacie na cichej z owocami? Czy koncowe BLG znowu Wam oscyluje w okolicach 3? 3) Zastanawiam sie tez nad idealnym sprzetem do wrzucania takich owocow (czy wgl jest jakis potrzebny)? Chcialbym sobie oszczedzic pracy przed butelkowaniem, wiec zastanawiam sie, czy jest jakis prosty sposob, zeby potem te owoce wyciagnac? Co byscie robili tez przykladowo przy owocach mniejszych niz mango jak maliny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 2, 2021 Share Posted May 2, 2021 PULPA Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted May 2, 2021 Share Posted May 2, 2021 Cześć, 1. Owoce powinny mieć temperaturę piwa przy wrzucaniu, czyli po sparzeniu należy je schłodzić 2. Jest możliwość, że fermentacja ruszy, jeżeli owoce zawierają dużo cukrów, czekasz kilka dni, mierzysz BLG, jak po zakończeniu burzliwej 3. Są specjalne siateczki na chmielenie na zimno, można je użyć do owoców. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipendo125 Posted May 2, 2021 Author Share Posted May 2, 2021 @kiwitom 3) Chodzi o siateczki muslinowe tak? Mam ogolnie hop spidera i myslalem, czy moze by z tego nie skorzystac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipendo125 Posted May 4, 2021 Author Share Posted May 4, 2021 (edited) Podbijam.... Czy ktos probowal do hop spidera wrzucac owoce i chmiel jednoczesnie? Czy moze wrzucac bezposrednio do piwa bez zadnych siateczek? Edited May 4, 2021 by filipendo125 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted May 4, 2021 Share Posted May 4, 2021 (edited) @filipendo125 Lepiej wszystko luzem bo się zbije i nie odda wszystkiego co powinno. A te mrożone owoce bym zblendował. Najlepsza jest pulpa owocowa. Jest pasteryzowana otwierasz puszkę lub saszetkę i bezpośrednio do wiadra. A żeby odfiltrować syfy polecam druciak w pończosze. Na końcówce ssącej. Gdzieś jest temat na forum. Edited May 4, 2021 by Koora Link to comment Share on other sites More sharing options...
primordial Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 W dniu 2.05.2021 o 21:48, filipendo125 napisał: @kiwitom 3) Chodzi o siateczki muslinowe tak? Mam ogolnie hop spidera i myslalem, czy moze by z tego nie skorzystac. Nie, chodzi raczej o coś takiego: https://allegro.pl/oferta/woreczek-do-chmielenia-7769330264 Przepuszcza dużo mniej niż woreczki muślinowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now