Jump to content

Owoce na cichej...co moze pojsc nie tak?


Recommended Posts

Siemanko,
wlasnie sobie warze mojego fajna Mango IPE i przechodzimy do najwazniejszej czesci czyli do wrzucenia mango. Piwo sobie siedzialo tydzien na burzliwej, zostalo 3 BLG,  wiec jeszcze posiedzi z 1-2 dni na ustabilizowanie.

W planach mialem potem dekantacje na cicha i wrzucenie owocow mango. Owoce ogolnie mrozone,wiec mam zamiar je zagotowac ( +- 80-90 stopni C) i wrzucic na spod fermentora przed zlewaniem. 
I teraz pytanka:

1) Czy polecacie takie gorace owoce wrzucac, czy lepiej moze zagotowac + zapakowac w torebke foliowa, ostudzic, wrzucic do zamrazarki i po jakims czasie wrzucac takie zimne?
2) Troche mam obawy przed wrzucaniem owocow na cicha. Wiadomo, ze owoce maja jakis cukier w sobie, wiec zakladam, ze od poczatku znowu mi ruszy cala fermentacja. Ile trzymacie na cichej z owocami?  Czy koncowe BLG znowu Wam oscyluje w okolicach 3?
3) Zastanawiam sie tez nad idealnym sprzetem do wrzucania takich owocow (czy wgl jest jakis potrzebny)? Chcialbym sobie oszczedzic pracy przed butelkowaniem, wiec zastanawiam sie, czy jest jakis prosty sposob, zeby potem te owoce wyciagnac? Co byscie robili tez przykladowo przy owocach mniejszych niz mango jak maliny? 

Link to comment
Share on other sites

Cześć, 

1. Owoce powinny mieć temperaturę piwa przy wrzucaniu, czyli po sparzeniu należy je schłodzić

2. Jest możliwość, że fermentacja ruszy, jeżeli owoce zawierają dużo cukrów, czekasz kilka dni, mierzysz BLG, jak po zakończeniu burzliwej

3. Są specjalne siateczki na chmielenie na zimno, można je użyć do owoców.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

@filipendo125

Lepiej wszystko luzem bo się zbije i nie odda wszystkiego co powinno. A te mrożone owoce bym zblendował. Najlepsza jest pulpa owocowa.

Jest pasteryzowana otwierasz puszkę lub saszetkę i bezpośrednio do wiadra.

 

A żeby odfiltrować syfy polecam druciak w pończosze. Na końcówce ssącej. Gdzieś jest temat na forum. 

Edited by Koora
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.