filipendo125 Opublikowano 2 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 Siemanko, wlasnie sobie warze mojego fajna Mango IPE i przechodzimy do najwazniejszej czesci czyli do wrzucenia mango. Piwo sobie siedzialo tydzien na burzliwej, zostalo 3 BLG, wiec jeszcze posiedzi z 1-2 dni na ustabilizowanie. W planach mialem potem dekantacje na cicha i wrzucenie owocow mango. Owoce ogolnie mrozone,wiec mam zamiar je zagotowac ( +- 80-90 stopni C) i wrzucic na spod fermentora przed zlewaniem. I teraz pytanka: 1) Czy polecacie takie gorace owoce wrzucac, czy lepiej moze zagotowac + zapakowac w torebke foliowa, ostudzic, wrzucic do zamrazarki i po jakims czasie wrzucac takie zimne? 2) Troche mam obawy przed wrzucaniem owocow na cicha. Wiadomo, ze owoce maja jakis cukier w sobie, wiec zakladam, ze od poczatku znowu mi ruszy cala fermentacja. Ile trzymacie na cichej z owocami? Czy koncowe BLG znowu Wam oscyluje w okolicach 3? 3) Zastanawiam sie tez nad idealnym sprzetem do wrzucania takich owocow (czy wgl jest jakis potrzebny)? Chcialbym sobie oszczedzic pracy przed butelkowaniem, wiec zastanawiam sie, czy jest jakis prosty sposob, zeby potem te owoce wyciagnac? Co byscie robili tez przykladowo przy owocach mniejszych niz mango jak maliny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 PULPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 2 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 Cześć, 1. Owoce powinny mieć temperaturę piwa przy wrzucaniu, czyli po sparzeniu należy je schłodzić 2. Jest możliwość, że fermentacja ruszy, jeżeli owoce zawierają dużo cukrów, czekasz kilka dni, mierzysz BLG, jak po zakończeniu burzliwej 3. Są specjalne siateczki na chmielenie na zimno, można je użyć do owoców. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipendo125 Opublikowano 2 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 @kiwitom 3) Chodzi o siateczki muslinowe tak? Mam ogolnie hop spidera i myslalem, czy moze by z tego nie skorzystac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipendo125 Opublikowano 4 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 (edytowane) Podbijam.... Czy ktos probowal do hop spidera wrzucac owoce i chmiel jednoczesnie? Czy moze wrzucac bezposrednio do piwa bez zadnych siateczek? Edytowane 4 Maja 2021 przez filipendo125 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 (edytowane) @filipendo125 Lepiej wszystko luzem bo się zbije i nie odda wszystkiego co powinno. A te mrożone owoce bym zblendował. Najlepsza jest pulpa owocowa. Jest pasteryzowana otwierasz puszkę lub saszetkę i bezpośrednio do wiadra. A żeby odfiltrować syfy polecam druciak w pończosze. Na końcówce ssącej. Gdzieś jest temat na forum. Edytowane 4 Maja 2021 przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 6 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 W dniu 2.05.2021 o 21:48, filipendo125 napisał: @kiwitom 3) Chodzi o siateczki muslinowe tak? Mam ogolnie hop spidera i myslalem, czy moze by z tego nie skorzystac. Nie, chodzi raczej o coś takiego: https://allegro.pl/oferta/woreczek-do-chmielenia-7769330264 Przepuszcza dużo mniej niż woreczki muślinowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się