luluspac Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Witam, W tę sobotę zabutelkowałem swoją pierwszą warkę, hefeweizena. Dodałem cukru według przepisu i zostawiłem w piwnicy. Wczoraj sprawdziłem temperaturę, i termometr wskazywał 15°C (z tego co rozumiem minimalnie potrzebne jest 18°C). W wielu butelkach drożdże opadły na dno i zbiły się w osad. Czy jeżeli przestawiłbym butelki do pomieszczenia z temperaturą 20-24°C, to piwo nagazowałoby się, i czy z kolei nie jest tu ryzykowna jest górna granica temperatury? Jeżeli tak, to jakie skutki miałaby refermentacja w zbyt wysokiej temperaturze (najbardziej boję się granatów, bo wyżej wspomniane pomieszczenie to kąt salonie). Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Spokojnie się nagazuje w 15, może trochę wolniej. Czy gazujesz w 15, czy w 24C szanse na granaty masz takie same... luluspac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luluspac Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Dziękuję za opowiedź! Ile mniej więcej w 15 stopniach piwo powinno leżakować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Teraz, luluspac napisał: Dziękuję za opowiedź! Ile mniej więcej w 15 stopniach piwo powinno leżakować? Na przyszłość daj butelki na 2-3 dni do wyższej temperatury, a później do piwnicy. W 15 stopniach to jakieś 2 tygodnie sądzę, choć to różnie bywa. luluspac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 @luluspac Możesz sobie przenieść kilka butelek do temperatury pokojowej, będziesz miał co pić, zanim kolejne się nagazują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się