luluspac Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Witam, W tę sobotę zabutelkowałem swoją pierwszą warkę, hefeweizena. Dodałem cukru według przepisu i zostawiłem w piwnicy. Wczoraj sprawdziłem temperaturę, i termometr wskazywał 15°C (z tego co rozumiem minimalnie potrzebne jest 18°C). W wielu butelkach drożdże opadły na dno i zbiły się w osad. Czy jeżeli przestawiłbym butelki do pomieszczenia z temperaturą 20-24°C, to piwo nagazowałoby się, i czy z kolei nie jest tu ryzykowna jest górna granica temperatury? Jeżeli tak, to jakie skutki miałaby refermentacja w zbyt wysokiej temperaturze (najbardziej boję się granatów, bo wyżej wspomniane pomieszczenie to kąt salonie). Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Spokojnie się nagazuje w 15, może trochę wolniej. Czy gazujesz w 15, czy w 24C szanse na granaty masz takie same... luluspac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luluspac Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Dziękuję za opowiedź! Ile mniej więcej w 15 stopniach piwo powinno leżakować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Teraz, luluspac napisał: Dziękuję za opowiedź! Ile mniej więcej w 15 stopniach piwo powinno leżakować? Na przyszłość daj butelki na 2-3 dni do wyższej temperatury, a później do piwnicy. W 15 stopniach to jakieś 2 tygodnie sądzę, choć to różnie bywa. luluspac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 @luluspac Możesz sobie przenieść kilka butelek do temperatury pokojowej, będziesz miał co pić, zanim kolejne się nagazują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi