Skocz do zawartości

Czy Witbier to dobra baza dla piwa z dodatkiem owoców


Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

w sobotę robię Witbiera z zestawu: https://piwnykraft.pl/pl/p/Witbier-11-BLG/400 

W planie mam po skończonej fermentacji podzielić je na pół i 10l zabutelkować a do 10 dodać pulpę z mango lub ananasy świeże (albo to i to do dwóch "piątek").  Pytanie czy witbier się do tego nadaje. Rok temu zrobiłem tak z Hefeweizenem i wyszło rewelacyjnie, a teraz chcę zmienić styl "bazy".  Pytanie zasadnicze jest takie czy witbier się do tego nadaje, bo widzę że ma przyprawy Kolendra - 15 g, Curacao  - 15 g. A szkoda zepsuć jeżeli ktoś wie z góry że to przekreśli efekty. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Uważam, że do tych owoców które podałeś (mango, ananas), ale też brzoskwiń i moreli style pszeniczne są najlepsze. Uwarzony dawno temu właśnie wit z mango był chyba moim najszybciej rozchodzącym się piwem. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.