wBrew Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Wcześniej fermentowałem w temperaturze pokojowej i efekty były słabe dlatego zdecydowałem się na skrzynię fermentacyjną ze styropianu. Przeprowadziłem się i teraz mam dostęp do piwnicy w której jest ok. 15 stopni. Chcę fermentować US-05 warka 25 litrów, jak to najlepiej zrobić? - w skrzyni w 15 stopniach a jak zacznie fermentować i się nagrzewać zbijać temperaturę zamrożonymi butelkami (stała temperatura ale nie wiem czy odfermentuje) - w skrzyni bez butelek (najbardziej się nagrzeje ale raczej 20 nie przekroczy i fermentacja powinna być ok?) - poza skrzynią (pośrednio, mniej się nagrzeje, może na początku do 18 stopni? wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem, temperatura taka że powinno odfermentować i nie za wysoka dla drożdzy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opcja 4: w skrzyni - start fermentacji w 15 stopniach (temperatura fermentacji), wraz ze spadkiem tempa fermentacji powoli (1 st. C na dzień) podnosić temperaturę do 20 st. C. Zostawić w 20 stopniach na 2 tygodnie. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Wydaje mi się, że nawet jeżeli fermentacja Ci podbije temperaturę do 17-18 stopni, to dalej jest nieźle dla US-05. Po burzliwej fermentacji, tak jak pisze kolega, warto powoli podnosić temperaturę, aby drożdże wtedy dojadły co tam im się chce. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Alternatywna opcja - zostawić fermentor luzem w 15 st C bez niczego, ale zastosować szczep który jest neutralny nawet w wyższych temperaturach - drożdże płynne do amerykańskich ale - jest gigantyczny wybór. Dużo może u zepsuć zbyt małe schłodzenie brzeczki przed zadaniem drożdży. 15 St C do dobra temperatura do Ale i piw pszenicznych. Jeśli będziesz miał już pudło to w tych 15 st C dać do niego butelki z lodem i zrobić lagera - warto o tym pomyśleć. Akurat US05 to nigdy jeszcze nie użyłem ale z tego co piszą to do 20 st C spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się