x1d Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 (ze strony producenta) Licensed from Charlie Papazian, this strain can ferment at both ale and lager temperatures, allowing brewers to produce diverse beer styles. The recipes in both Papazian’s books, The Complete Joy of Homebrewing and The Homebrewer’s Companion, were originally developed and brewed with this yeast. Ales: Optimum cellaring temperature: 50 to 55°F (10-13°C); Altbiers can be cellared at lagering temperatures. Lagers: Optimum cellaring temperature: 32 to 37°F (0-3°C) ATTENUATION : 72% - 78% FLOCCULATION :Low ALCOHOL TOLERANCE : Medium (5-10%) FERMENTATION TEMPERATURE : 55° - 74° F (13° - 23° C) (Tłumaczenie ze strony sklepu twój browar) Wcześniej zwany WLP862 Cry Havoc Lager Yeast, szczep ten jest licencjonowany od Charlie Papazian i może fermentować zarówno w temperaturze ale, jak i lager, co pozwala browarnikom produkować różne style piwa. Receptury zawarte w książkach Papaziana „The Complete Joy of Homebrewing”, „The Homebrewer's Companion” i „Microbrewed Adventures” zostały pierwotnie opracowane i warzone z użyciem tych drożdży. Ale: • Optymalna temperatura pierwotnej fermentacji typu ale: 68-73 ° F (20-23 ° C) • Optymalna temperatura leżakowania: 50-55 ° F (10-13 ° C); altbiers można przechowywać w niskiej temperaturze Lager: • Optymalna temperatura pierwotnej fermentacji typu lager: 50-55 ° F (10-13 ° C) • Optymalna temperatura leżakowania: 32-37 ° F (0-3 ° C) CECHY PRODUKTU: Zastosowanie surowca: Lager, Ale Temperatura fermentacji: 13-23°C Flokulacja: niska Odfermentowanie: 72-78% Tolerancja na alkohol: 10% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Widziałem w zapiskach ( @MistrzSuspensu, @Joosto), że kilka osób używało ich, możecie się podzielić wrażeniami z efektów? Czy są wszechstronne jak w opisie, czy raczej wg zasady "jak do wszystkiego to do niczego"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 6 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2021 @x1dSą całkiem niezłe i to , że są wszechstronne to nie oznacza że są "do niczego". Ja testowałem je w niskim zakresie temperatur i byłem bardziej niż zadowolony. Jeśli miałbym porównać je do suchych ,to blisko by było do Notthingham'ów x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 W dniu 4.07.2021 o 12:28, x1d napisał: Widziałem w zapiskach ( @MistrzSuspensu, @Joosto), że kilka osób używało ich, możecie się podzielić wrażeniami z efektów? Czy są wszechstronne jak w opisie, czy raczej wg zasady "jak do wszystkiego to do niczego"? Ja używałem je w tym wyższym zakresie temperatur i byłem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 8 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 Za wiele o nich nie napiszę, bo pamięć słaba. Na pewno były ok, jedno piwo wyszło nawet bardzo dobrze, więc da się na nich zrobić coś dobrego. Bodajże to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się