NI99A Posted May 11, 2008 Share Posted May 11, 2008 Witam Zastanawiam się nad tymi zestawami: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?PILS_12Blg-_zestaw_surowcow_wersja_srutowana&przedm=2320494&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183249%2F1594578&sortuj=cena http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Koelsch_-__zestaw_surowcow_wersja_srutowana&przedm=2199461&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183249%2F1594578&sortuj=cena Chciałbym zrobić jakieś jasne piwko, ale nie mogę się zdecydować. Może ktoś z Was robił już te piwka i może napisać jak i czy smakują? a może coś innego polecicie z browamatora? Z góry dzięki Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted May 11, 2008 Share Posted May 11, 2008 Ja osobiście wziąłbym Koelscha - dodatek słodu pszenicznego na pewno poskutkuje ładną pianą. Ale oczywiście kwestia smaku Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted May 11, 2008 Share Posted May 11, 2008 Pils wymaga niskiej temperatury fermentacji,jeżeli taką masz zimną piwnicą to polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted May 11, 2008 Share Posted May 11, 2008 Problem w tym, że prawidłowo robiony Koelsch również. Także w ogóle nie wiem czy któryś z nich można w tej sytuacji polecić. Może lepiej Bitterka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NI99A Posted May 11, 2008 Author Share Posted May 11, 2008 dlaczego? Koelsch pokój, Pils piwnica. Bittera nie chce, chciałbym zrobić jasne piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted May 11, 2008 Share Posted May 11, 2008 dlaczego? Koelsch pokój, Pils piwnica.Bittera nie chce, chciałbym zrobić jasne piwo Koelsch powinien być na cichej leżakowany w bardzo niskich temp. właściwie bliskich 0°C, a w każdym razie nie wyższych niż 10°C. To jest taki styl hybryda drożdże górnej fermentacji, ale pracujące w dolnych rejonach temp. Burzliwa 16-18°C, cicha poniżej 10°C. Jak masz piwnicę dla fermentacji pilsa, to możesz się pokusić o tego Koelscha, ale to jest generalnie styl na zimę. Bitter jest jasny, inna nazwa Pale Ale, czyli jasne (blade) ale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NI99A Posted May 11, 2008 Author Share Posted May 11, 2008 (edited) acha, dzięki za odp. Hmm zastanowie się nad innymi. Tak myślę o Grodziskim z Browamatora, ale tam jest słód wędzony i trochę sie obawiam, żeby piwo nie podchodziło wędzonką jak to z tym jest? p.s. Kiedys miałem John Bull Pale Ale i było cieemne. Średnio mi odpowiadało. Edited May 11, 2008 by NI99A Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted May 12, 2008 Share Posted May 12, 2008 acha, dzięki za odp. Hmm zastanowie się nad innymi. Tak myślę o Grodziskim z Browamatora, ale tam jest słód wędzony i trochę sie obawiam, żeby piwo nie podchodziło wędzonką jak to z tym jest? Słusznie się obawiasz, bo prawidłowo zrobione Grodziskie ma właśnie podchodzić wędzonką. Mnie się bardziej kojarzy z oscypkiem, ale fakt, ze dla laika smak jest raczej szokujący. Mnie jednak bardzo smakuje. Kiedys miałem John Bull Pale Ale i było cieemne. Średnio mi odpowiadało. Piwa z ekstraktów są z reguły ciemniejsze niż ze słodów. Moja propozycja w tym momencie jest taka. Zamiast zamawiać zestaw, kup słodu pilzneńskiego lub pale ale, do tego drożdże górnej fermentacji np. Safale 04. Chmiel to już w zależności od upodobań. Zacieraj po angielsku, czyli 62-68°C przez około 60'. Piwo na pewno będzie jasne, nachmielenie takie jak sobie życzysz. Różnica do sklepowego będzie w owocowo-kwiatowych aromatach. Ewentualnie zawsze możesz wziąć zestaw na pilsa i przefermentować go w wyższych temp. będziesz miał California Lager. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now