Eselchen Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 (edytowane) Cześć, będąc ostatnio w browarze restauracyjnym miałem okazję porozmawiać z doświadczonym piwowarem odnośnie systemu jaki wykorzystują. Zaciekawił mnie system "mieszania" w kadzi zacierno-warzelnej. Nie używają żadnego mieszadła tylko systemu recyrkulacji, ale nie takiego jaki można spotkać w automatycznych kociołkach albo HERMS, gdzie brzeczkę pompuje się z dołu kadzi na górę, tylko na środku kadzi znajduje się jakaś pionowa "rura" przez którą przepompowują brzeczkę. W ten sposób cały zacier miesza się bez użycia mieszadła. Czy ktoś spotkał się z takim systemem recyrkulacji? Nie mogę sobie tego wyobrazić, a do kadzi nie dało się zajrzeć. Edytowane 4 Sierpnia 2021 przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy94 Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Cześć, Jeśli dobrze rozumiem i wygląda to tak jak w załączonym obrazku to działa to jak cyrkulacja tylko w inny sposób zrealizowana. Efekt mieszania zostanie spełniony. Zbliżone rozwiązania można spotkać w instalacjach schładzających złady wody/glikolu na potrzeby produkcji, gdzie później z takiego zładu wodę wykorzystuje się do schładzania maszyn lub do innych procesów produkcyjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Niektórzy piwowarzy wykorzystują taki system mieszania/zwiększania wydajności w systemach Brew in a Basket. Poniżej filmik gdzie gość recyrkulacje poprzez nawierconą rurkę miedzianą, która jest umieszczona centralnie w koszu. https://www.youtube.com/watch?v=Ms8zpxxoff8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2021 W dniu 4.08.2021 o 20:45, Eselchen napisał: Cześć, będąc ostatnio w browarze restauracyjnym miałem okazję porozmawiać z doświadczonym piwowarem odnośnie systemu jaki wykorzystują. Zaciekawił mnie system "mieszania" w kadzi zacierno-warzelnej. Nie używają żadnego mieszadła tylko systemu recyrkulacji, ale nie takiego jaki można spotkać w automatycznych kociołkach albo HERMS, gdzie brzeczkę pompuje się z dołu kadzi na górę, tylko na środku kadzi znajduje się jakaś pionowa "rura" przez którą przepompowują brzeczkę. W ten sposób cały zacier miesza się bez użycia mieszadła. Czy ktoś spotkał się z takim systemem recyrkulacji? Nie mogę sobie tego wyobrazić, a do kadzi nie dało się zajrzeć. Który to browar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2021 8 godzin temu, anteks napisał: Który to browar? Browar Watra w Zakopanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się