coder Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Jako że nie lubię posmaków palonych w piwie, bardzo żałuję że nikt tego nie sprzedaje w Polsce. Ale chyba trudno byłoby to konfekcjonować w małe opakowania. WES robi słód barwiący, może tego spróbować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 (edytowane) Warka Nr.#2 Prost Dunkel-Süß po 13 dniach na burzliwej i 7 dniach na cichej zostala zabutelkowana blg 4(laktoza). Jak zawsze po przelewaniu na cicha butelkuje ze dwie butelek i probuje w dniu butelkowania . Piwko to jest wspaniale choc stracilem przez marchewke pare litrow czystej brzeczki . Juz mysle o powturzeniu tego wlasnie piwa i mysle ze ADMIRO mial troche:/ racji piszac ze wyjdzie bezalkocholowe ale z tym niemam problemu ze 3,5 ma napewno ale smak jest pierwsza klasa narazie Pilsy ida w zapomnienie. Pozdrawiam Edytowane 23 Października 2010 przez marcus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Warka #3 Prost Mittel Stark po 12 dniach buzliwej i 9 cichej zostal zabutelkowany z 3,5 g glukozy na 0,5 l sypane do butelki . °Blg zeszlo z 16 na 3 °Blg . Problem z kapslowaniem poniewarz piwo po wsypaniu glukozy uciekalo z butelki wiec musialem przy nalewaniu troche ja spienic wtedy glukoza zostawala na piance i niezatapiala sie i dala troche czasu na kapslowanie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Wlasnie zaczynam pic moja warke nr#2 Prost Dunkel-Süß. Piwo to jest bezalkocholowe:rolleyes: i o smaku czekoladowo- slodkawym z nutka goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Wlasnie zaczynam pic moja warke nr#2 Prost Dunkel-Süß.Piwo to jest bezalkocholowe:rolleyes: i o smaku czekoladowo- slodkawym z nutka goryczki. hyba jenak allkoolowe wlsasnie wpilemm 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek71 Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 hyba jenak allkoolowe wlsasnie wpilemm 5 Wnoszę, że jednak alkoholu w sam raz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Warka nr.#4 Prost Mittel- Dunkel Slody 3 kg Monachijski 1 kg Wiedenski 0,5 kg Carared 200 g Caramalz ciemny Zacieranie 38°C wsyp 50°C -20 min 66°C - 70 min. Problem z pruba jodowa 72°C - 20 min.Dalej problem.? Grzanie do 78° C Mash Out i przelanie do filtratora . Po 15 min pruba jodowa negatywna???(zagadka) Gotowanie i chmielenie laczny czas 80 min Po 15 min gotowania dodany Northern Brewer w ilosci 20 g i na 20 min przed koncem Tetnager 20 g. Chlodzenie do 26 °C i zadanie drozdzy Safale us-05 zgodnie z instrukcja. Uzyskalem 24 litry netto i 12,5°Blg (moglo byc mocniejsze i wiecej ale niechcialem i nie-dolalem 4 l wyslodzin 2,7°Blg a zastapilem 1,5 l przegotowana woda) Nastepna warka to cos z Weizena mam juz slody ale czasu brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Male podsumowanie poczatkujacego piwowara;) Warka nr#1 pozostalosc 8 butelek - jeszcze metne,nagazowanie bdobre ,u gory butelki male kawaleczki czegos ?po lekkim wstrzasnieciu opadaja. Warka nr#2 pozostalo 18 butelek -piwo choc niema mocy % to ma bdb smak ,dobrze nagazowane az szkoda go pic tak mi smakuje. Warka nr # 3 sa prawie 2 skrzynie - mocarne,szybko sie nagazowalo, posmaczek palony i bardzo goryczkowy ale czuc lekki posmak alkoholu,dodalem 3,5 g/0,5 l glukozy i mysle ze beda granaty po otwarciu po paru sekundach piana powoli wychodzi z butelki -wynioslem calosc na balkon bo w piwnicy za cieplo. Pytane czy tak zadany chmiel moze wplynac na bardzo intesywna gorycz ? Gotowanie 90 min. Chmielenie. 25 g Northon Brewer na 60min. 27 gTettnager na 20 min Warka nr.4 narazie 7 dni na buzliwej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Zależy ile a-k miał ten Northern Brewer - mój zeszłoroczny ma 10.5% i 20g daje mocną goryczkę, na granicy mojego odczuwania między "gorzkie" a "bardzo gorzkie". Powiedziałbym że to sporo. Oczywiście, rzecz gustu, jedni lubią bardziej goryczkowe, inni mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Zależy ile a-k miał ten Northern Brewer - mój zeszłoroczny ma 10.5% i 20g daje mocną goryczkę, na granicy mojego odczuwania między "gorzkie" a "bardzo gorzkie". Powiedziałbym że to sporo. Oczywiście, rzecz gustu, jedni lubią bardziej goryczkowe, inni mniej. Northern Brewer w granulacie ma 10 % a Tetnanger 4,2% i zazwyczaj daje 17 do 20g max .Tym razem chyba przesadzilem goryczka jest taka ze jezyk lekko cierpnie ale schlodzone da sie spokojnie wypic:cool: Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Warka #4 Prost dunkel przelany na cicha 4 °Blg z 12 °Blg poczatkowego.Trzy butelki testowe z 3 g glukozy. Niemoge uzyskac naprawde ciemnego i palonego piwa cos na wzor Schwarza? Chyba mialem dodac conajmniej 0,5 kg caramalz ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 (edytowane) To się robi carafą (słodem palonym, röstmalz), a nie słodem karmelowym. Chociaż 0.5kg caraaroma da podobny efekt, ale nie będzie wtedy palone. W schwarzu nie ma prawie w ogóle słodu karmelowego, głównie pilzneński, monachijski i carafa special, żeby "paloność" była czysto kawowa. Tu masz w psim języku -> http://www.byo.com/stories/beer-styles/article/indices/11-beer-styles/1382-schwarzbier-style-profile . Piszą tam, żeby dodać 10% ciemnego karmelowego (caramunich III lub ciemniejszy), ale w tych które ja piłem w ogóle nie było tej karmelowości czuć, więc daj tak, aby się kolor zgadzał. Takie coś mi proponuje BeerSmith na 20l piwa ~12°Blg: 2,50 kg Pilsner (2-row, spring) (3,0 EBC) Grain 62,50 % 1,10 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC) Grain 27,50 % 0,30 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Grain 7,50 % 0,10 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,6 EBC) Grain 2,50 % Edytowane 24 Listopada 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 (edytowane) Warka # 4 Prost Dunkel zabutelkowany Blg zeszlo z12 na 3 °Blg. wiec okolo 4,58 Vol % . Co lepiej dodac do ciemnego przenicznego Carared czy Caramalz ? Pozdrawiam Edytowane 28 Listopada 2010 przez marcus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Nie wiem co rozumiesz przez Caramalz (słód karmelowy ciemny?), podaj może jego kolor w jakichś jednostkach. Carared wydaje się być za jasny, Caraamber raczej też. Ja robiłem z takiego zasypu: słód pszeniczny 2,4 słód monachijski jasny 1,5 słód karmelowy jasny 0,25 (Carahell) słód karmelowy ciemny 0,1 (Caraaroma) Wyszedł lepszy niż bardzo dobry - chyba moje najlepsze piwo do tej pory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 29 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Carared 40-50 ebc, , Caramalz ciemny 110-130 ebc. Dodam chyba samego Caramalza 0,5 kg: Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Browar Stivens & Sohn zyczy wszystkim Piwowarom i Zadymiaczom Zdrowych i Radosnych Swiat Bozego Narodzenia i Szczesliwego Nowego Roku 2011. Nasz stol Swiateczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 u mnie na stole też stała taka butelka ale była oryginalnie napełniona i mówiąc szczerze trochę się na zawartości rozczarowałem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 u mnie na stole też stała taka butelka ale była oryginalnie napełniona i mówiąc szczerze trochę się na zawartości rozczarowałem.. Fajne te butelki wiec kupilem pusta w Trnkhalli za 1,50 teraz oczywiscie zawartosc jest moja tak jak wedzonki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 (edytowane) Po dluuuuugggiej przerwie w warzeniu nareszcie znalazlem troche wolnego czasu na moja 5 warke a pierwsza pszeniczna Warka nr.#5 Prost Weizen Dunkel Slody. 1.Monachikski 2 kg 2.Pszeniczny jasny 2 kg 3.pszeniczny ciemny 1 kg 4.Pils 0,5 kg 5.Carared 0,5 kg (40-50 EBC) 6.Caramalz dunkel (Caramünch II) 110-130 ebc 0,3 kg Zacieranie. Wsyp 18 l wody 40 ° 1. 52°-20 min 2. 65°-35 min 3. 73°-40 min -proba jodowa negatywna 76° Mash Out Przelanie do filtratora i po 30 min filtracjia i wysladzanie czas 2 h Gotowanie 80 min Chmielenie 60 min 8 g Northern Brewer 10% i 22 g Tetnager 4,2 %. dekant przez rajstope. Chlodzenie do 26 ° i zadanie drozdzy SAFBREW -WB 06 Uzyskalem 27 l 15,37 Blg Czas warzenia 7,15 h Pare fotek. Pozdrawiam Edytowane 13 Lutego 2011 przez marcus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 (edytowane) Dekot przez rajstope. Co z tą rajstopą? Co robiłeś z tą łyżka i garnkiem na ostatnim zdjęciu ? Edytowane 13 Lutego 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Dekot przez rajstope. Co z tą rajstopą? Co robiłeś z tą łyżka i garnkiem na ostatnim zdjęciu ? Sory juz poprawialem. Na ostatnim zdjeciu jest chlodzenie w wannie . Dekantuje przez rajstope do fermenatora z kranikiem poczym przelewam do garnka i do wanny z woda co jakis czas mieszajac ta lyzka jak osiagnie okolo 30 ° przelewam do fermentora wlasciwego i tego wstawiam rowniez do wody . Niemam tak duzego gara coby cale 30 l wsadzic do wody tak wiec musze trzy razy chlodzic w mniejszym bo zacierny mam na prad. Czas wychlodzenia okolo 45-50 min do 26°. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Zasysałeś przez skarpete? Nie zatykało się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Zasysałeś przez skarpete? Nie zatykało się? Kiedys nakladalem bezposrednio na wezyk to wlasnie mialem z tym problem a lejek zdaje egzamin . czym wieksza powierzchnia tym lepiej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Moja 4-ro miesieczna warka coraz smaczniejsza ale i coraz mniej fajnie sie sklarowala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się