TomX Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 (edytowane) Wyeast 3711 French Saisonhttp://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=199Produces saison or farmhouse style biers that are highly aromatic, peppery, spicy and citrusy. This strain enhances the use of spices and aroma hops. It is extremely attenuative but leaves an unexpected silky and rich mouthfeel.Origin:Flocculation: LowAttenuation: 77-83%Temperature Range: 65-77F 18-25CAlcohol Tolerance: ABV 12%Styles:Belgian Blond AleBelgian Dark Strong AleBelgian Golden Strong AleBelgian Specialty AleBi?re de GardeSaisonDają saisona w stylu piw wiejskich, które są bardzo aromatyczne, pieprzowe, przyprawowe i cytrusowe. Ten szczep podkreśla użyte przyprawy i chmiele aromatyczne. Jest on niezwykle głęboko odfermentowujący ale pozostawia niespodziewanie jedwabistą i bogatą teksturę.Pochodzenie:Flokulacja: NiskaOdfermentowanie: 77-83%Zakres temperatur: 65-77F, 18-25CTolerancja na alkohol: 12% ABVStyle:Belgian Blond AleBelgian Dark Strong AleBelgian Golden Strong AleBelgian Specialty AleBi?re de GardeSaison Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez Łukasz Zmiana zakresu temperatur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Wszystkie znaki na niebie i na ziemi wskazują, że szczep ten pochodzi z Brasserie Thiriez w Esquelbecq z francuskiej Flandrii przy granicy z Belgią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Dagome Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Przedziwne drożdże... Uwarzyłem na nich 10 warek i nadal nie wiem, czy bardziej ich nie lubię, czy jednak lubię. Tak jak w opisie, bardzo aromatyczne. Na blogu perfectpint.blogspot.com spotkałem się z opinią, że są mniej przyprawowe niż 3724. Nie wiem, ale ciężko mi sobie wyobrazić bardziej przyprawowe piwo niż Tripel, który zacierałem w styczniu z 30 min. przerwą ferulikową. Goździków jest aż do "bólu". Piwo jest aż pikantne. Przyprawowość wydaje się zwiększać wraz z wzrostem temperatury fermentacji. Przy utrzymaniu temp. burzliwej w przedziale 18-19 st. C, piwom wydaje się brakować treści. Nie ma głębi smaku. Są puste. Przedziwna jest dla mnie głębokość odfermentowania 3711. W opiniach często czyta się, że szybko odfermentowują. U mnie nie. Odfermentowują bardzo długo. Nawet do 3-4 tygodni. Za to robią to do niesamowicie głębokiego poziomu. Podaję dane z zacierania moich dwóch ostatnich warek. # 281 Blond 15,6 Blg Słód dodany do wody w temp 71 st. C, temp spada do 66 st. C - podgrzewam 5 min. - 70,2 - 71,0 st. C --- 60 min, podgrzewam 8 min, - 76 - 77 st. C --- 4 min. * Odfermentowało przez 21 dni do 0,4 Blg (97,4% odfermentowanie). Zero cukru w zasypie. # 277 Saison 14,6 Blg - 43,3 st. C - 43,8 st. C --- 30 min, podgrzewam 33 min, - 70,1 st. C - 71,2 st. C --- 45 min, podgrzewam 6 min, - 76 - 77 st. C --- 4 min. * Odfermentowało przez 29 dni do 0,4 Blg (97,3% odfermentowanie). Zero cukru w zasypie. Za to eksperyment. Mocne chmielenie Nelson Sauvin, a połowa dwa tygodnie leżakowała na chipsach dębowych. Co ciekawe rzeczywiście dają piwa zadziwiająco treściwe, jak na takie odfermentowanie, zupełnie jak w opisie. Warunek wyższa temp. fermentacji. Przy tak głębokim odfermentowaniu zupełnie nie widzę sensu używania cukru. Nie mają tendencji do wyłażenia z fermentora. Przy łagodnym starcie fermentacji i 27,5 litrach piwa w fermentorach z BA, jeszcze mi nie uciekły. Wydają się nie mieć tendencji do produkowania rozpuszczalnika przy mniejszej ilości drożdży. Nigdy nie wyczułem. Za to jeżeli nie dawałem burzliwej przynajmniej trzy tygodnie zawsze był aldehyd octowy. Wydają się być dosyć elastyczne jeśli chodzi o optymalną ilość drożdży potrzebną do fermentacji, jak też i natlenienie. Dają klarowne piwa. Ale maja tendencje do trwałego osadzania się na ścianach butelek. Nawet po rozlaniu piwa do szklanki, zostaje niewielki osad drożdżowy na ściankach. We wszystkich moich piwach nuty przyprawowe i estry maskowały slodowość, tak więc nie jestem przekonany odnośnie przydatności szczepu do stylu Biere de Garde. Faktycznie wydają się dobrze współpracować z przyprawami i z mocniejszym chmieleniem na smak i aromat. Ogólnie trudne drożdże, ale wg mnie z naprawdę wielkim potencjałem. Ciężko jest wg mnie zbalansować na nich piwo. Jażeli Bóg pozwoli na wakacjach będę próbował testować je równolegle z 3724, w połączniu z owocami (czarna porzeczka), oraz z bretannomyces. Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Dagome coder, Tadzik, elroy i 4 innych 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Dagome zobaczę będę w maju testował te drożdże, napiszę co zaobserwowałem ale z tego co mi mówili to zwyczajne drożdże coś podobne do Belgian Witów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Wiesz, ja nie chcę tu nic lansować, ani promować. Napisałem po prostu w skrócie moje doświadczenia z tym szczepem. Chcę spłacic trochę długu wobec piwo.org. Tym bardziej, że brakuje tu takich wpisów. Nie zdziwiłbym się, żeby u Ciebie zadziałały inaczej. Nie zdziwiłbym się, żeby Twoja percepcja smaku była inna. Zwyczajne to one nie są. Podobne do 3944 są w tym, że oba szczepy są mocno fenolowe. Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Dagome bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Wiesz, ja nie chcę tu nic lansować, ani promować. Napisałem po prostu w skrócie moje doświadczenia z tym szczepem. Chcę spłacic trochę długu wobec piwo.org. Tym bardziej, że brakuje tu takich wpisów. Nie zdziwiłbym się, żeby u Ciebie zadziałały inaczej. Nie zdziwiłbym się, żeby Twoja percepcja smaku była inna. Zwyczajne to one nie są. Podobne do 3944 są w tym, że oba szczepy są mocno fenolowe. Nic nie pisałem o lansowaniu Bardzo pomocne mi będzie też to co napisałeś w obserwacji tych drożdży w 3944 też fermentacja trwała bardzo długo nawet do miesiąca! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Długo trochę. U mnie max 10 - 11 dni, a zwykle daję mało drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 dokładnie fermentacja na tym szczepie to 10-14dni u mnie. Oczywiście kwestia temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Udo Grubbe Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Fermentor A od 23/11 do 04/12 w temp. 20 - 25C po przelaniu na cichą wykazał 0,3 Blg Fermentor B od 23/11 do 04/12 w temp 20 -28C jeszcze pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 żeby Ci fermentora nie zjadły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Udo Grubbe Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 B to czeski petainer, mała strata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatek13 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Wyeast 3711 French Saison http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=199 Produces saison or farmhouse style biers that are highly aromatic, peppery, spicy and citrusy. This strain enhances the use of spices and aroma hops. It is extremely attenuative but leaves an unexpected silky and rich mouthfeel. Origin: Flocculation: Low Attenuation: 77-83% Temperature Range: 65-77F 18-30C Alcohol Tolerance: ABV 12% Styles: Belgian Blond Ale Belgian Dark Strong Ale Belgian Golden Strong Ale Belgian Specialty Ale Bi?re de Garde Saison Dają saisona w stylu piw wiejskich, które są bardzo aromatyczne, pieprzowe, przyprawowe i cytrusowe. Ten szczep podkreśla użyte przyprawy i chmiele aromatyczne. Jest on niezwykle głęboko odfermentowujący ale pozostawia niespodziewanie jedwabistą i bogatą teksturę. Pochodzenie: Flokulacja: Niska Odfermentowanie: 77-83% Zakres temperatur: 65-77F, 18-30C Tolerancja na alkohol: 12% ABV Style: Belgian Blond Ale Belgian Dark Strong Ale Belgian Golden Strong Ale Belgian Specialty Ale Bi?re de Garde Saison Zakres temperatur: 65-77F to 18-25C więc czemu jest 30C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zakres temperatur: 65-77F to 18-25C więc czemu jest 30C ? Zapewne literówka - na stronie Wyeast jest takie coś: Flocculation: LowAttenuation: 77-83%Temperature Range: 65-77F 18-25CAlcohol Tolerance: ABV 12% Poprawiłem w 1 poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Kubi Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Robił ktoś na tych drożdżach jakiegoś mocarza? zastanawia mnie zdolność do refermentacji tych drożdży, po długiej fermentacji i przy wysokim poziomie alkoholu. Właśnie fermentuję quadrupla na tych drożdżach. Z 25 blg zeszło mi do 4,8 w 12 dni, ale z doświadczenia wiem, że burzliwa na tych drożdżach to zazwyczaj u mnie z 3 tyg bo inaczej mam aldehyd. No i właśnie mam zagwozdkę czy to się nagazuje bez dodatkowej gęstwy do butelkowania? Jakiego poziomu odfermentowania się spodziewać przy 25blg (saisony na tych drożdzach schodziły mi zawsze prawie do zera). Z jednej strony nie chce się spieszyć z fermentacją, z drugiej strony boje się ze jak będę przeciągał burzliwą i cichą, to drożdże nie będą już miały siły na nic i będę miał płaskiego quada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 W latach 2011-12, trzy razy fermentowałem na nich Quadruple, w okolicach 11 % Alk. Refermentacja bez dodatku świeżych drożdży. Dwa razy się nagazowały, a trzeci raz nie. Przy takich ekstraktach i stężeniach alkoholu, pewności nigdy nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się