luktup Opublikowano 11 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 (edytowane) Dzień dobry ;). Rok temu na wiosnę - kiedy rozpoczynała się pandemia - kupiłem sadzonki chmielu i zasadziłem w ogródku. Po jednaj sadzonce Lubelski, Marynka, Perle i Sybilla. Raczej w celach 'naukowych' - bo nie miałem planów, żeby mi się to spinało "ekonomicznie". W pierwszym roku za dużo szyszek nie było, może z 300 gramów ze wszystkiego. Chmiel wysuszyłem na słońcu ale w końcu do niczego go nie użyłem. W tym roku wszystkie sadzonki oprócz Perle pięknie urosły (mimo mocnego przycięcia karp na wiosnę, Perle chyba zbyt mocno...). Do płotu przywiązałem żyłki i pociągnąłem w stronę dachu - Marynce i Lubelskiemu udało się dojść do końca Dzisiaj zebrałem szyszki z Lubelskiego i Sybilli - wyszło po ok. 200g z krzaka. Marynka czeka na swoją kolej, szacuję że zbiorę jeszcze 400g Suszę w suszarce, 5 tacek, na każdą wchodzi po ok. 50g więc max 250g na raz. W tej samej suszarce suszyłem już wcześniej kveiki (na papierze do pieczenia i w 40 stopniach). Ususzyły się, przy okazji kolejnego warzenia sprawdzę, czy dalej żyją. Nie wiem, jak się zbiera chmiel przemysłowo, ja ucinałem szyszka po szyszce nożyczkami do miski - zbiór ekologiczny ;). Miałem problem, jak pozbyć się różnych robaków z szyszek - potrząsać na żyłce nie chciałem, bo z robakami pozbyłbym się pewnie części zawartości szyszek. W końcu po prostu zostawiłem na kilka minut szyszki na sitach suszarki na stole, postukałem i liczę, że robaki sobie poszły - resztę pewnie wygoni ciepło z suszarki (ustawiłem na razie na 50 stopni). Przy okazji 2 pytania: Czy jeżeli planuję coś warzyć w najbliższych dniach, to mogę po prostu wrzucić zieloną szyszkę (z gotowaniem brzeczki, na cichą chyba zbyt duże ryzyko)? Zainspirowany książką Larsa Mariusa Garshola chcę zrobić Raw Ale / Kornøl i do tego użyć herbatki z moich szyszek podczas wysładzania (razem z jałowcem, też z ogródka). Czy ktoś robił coś takiego i ma jakieś dobre rady? Czy zamiast herbatki wrzucić po prostu trochę szyszek na dno filtratora podczas wysładzania? W/g przepisu chmiel powinien być prawie niewyczuwalny... Do fermentacji mam 2 rodzaje kveików (FM53 i WLP518 dzięki koledze Zasada z forum) i planuję podzielić warkę na pół i zadać różne drożdże. Pozdrawiam, Łukasz Edytowane 11 Września 2021 przez luktup zdjęcia bez rozrzerzenia *.jpg yarrro, BartekPiwowar i Joosto 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 11 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 (edytowane) 8 godzin temu, luktup napisał: Czy jeżeli planuję coś warzyć w najbliższych dniach, to mogę po prostu wrzucić zieloną szyszkę (z gotowaniem brzeczki, na cichą chyba zbyt duże ryzyko)? Cześć. Ponieważ nie jesteś w stanie oszacować w przydomowej uprawie precyzyjnie % alfa kwasów dla danej odmiany (tylko szacunkowo dolny i górny zakres) sugerowałbym wrzucić mokrą szyszkę na 0 min (wyłączony palnik) dla aromatu. Pamiętaj że świeżego/mokrego chmielu do suchego daje się w proporcji 5-6/1 (np. 500g mokrej szyszki zamiast 100g suchego) 8 godzin temu, luktup napisał: Zainspirowany książką Larsa Mariusa Garshola chcę zrobić Raw Ale / Kornøl i do tego użyć herbatki z moich szyszek podczas wysładzania Zamiast herbatki, sypnij chmielu jako złoże pod zacier do wysładzania, albo dodaj po prostu do zacierania Edytowane 11 Września 2021 przez Joosto luktup 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luktup Opublikowano 11 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 Chmiel wysuszony, z 200g mokrej szyszki uzyskałem 40g suchej. Spakowany do worka próżniowego i siedzi w zamrażalniku.Do samolotu bym go w tej formie nie zabrał .Suszenie suszarką poszło szybko, 4-5 godzin i gotowe... Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekPiwowar Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Z ciekawości bo sam planuję założyć mini plantację. Trzeba zasadzić męską i obok żeńską sadzonkę? Czy jedna żeńska z każdego rodzaju wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Męski chmiel się karczuje, a nie uprawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się