BrowarmistrzNY Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Witam, Mam na imie Arek i obecnie mieszkam w Nowym Jorku. Za pare tygodni wracam do Polski na studia do Krakowa i chcialbym sie dowiedziec jaka w Krakowie jest woda. Twarda? Miekka? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 W zależności od dzielnicy. PN część ma ujęcie z rzeki w Rudawie a reszta chyba z zapory. A woda raczej średnia ani nie miękka ni nie twarda. A nadaje się do picia tylko po przegotowaniu. A co cię w tej wodzie tak interesuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 12 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) np. z twardej wody pilsnera za bardzo nie da sie zrobic. chce tez wode krakowska wpisac w beersmith. Jesli kiedys bede chcial zreplikowac dana wode z pewnego rejonu to bym wiedzial co dosypac itd. Aby w beersmith wpisac musze znac PH, zawartosc Ca, Mg, Na, SO4, Cl, i HCO3 Edytowane 12 Września 2010 przez BrowarmistrzNY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 A bez tych danych nie da sie uwarzyć dobrego piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) Ups Edytowane 12 Września 2010 przez sztyft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Tutaj masz dokładną specyfikację wody w Krakowie http://www.mpwik.krakow.pl/_files/komunikat_VIII_2010.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 12 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 A bez tych danych nie da sie uwarzyć dobrego piwa ? dobre piwo da sie zrobic ale jesli bede chcial idealnie zreplikowac piwo danego regionu to ta informacja jest bardzo przydatna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 12 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Tutaj masz dokładną specyfikację wody w Krakowiehttp://www.mpwik.krakow.pl/_files/komunikat_VIII_2010.pdf dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) MPWiK nie ma obowiązku przeprowadzać i publikować pełnych analiz. Jeżeli krakowski robi pełne analizy, to możesz ich poprosić o wyniki, ale większość robi tylko wymagane badania. Mój MPWiK podaje tylko wyniki badań podstawowych (Barwa, Przewodność właściwa, Odczyn, Żelazo ogólne, Mangan, Jon amonowy, Azotyny, Azotany, Mętność, Utlenialność, Twardość ogólna, Chlorki), a za wyniki pełnych trzeba zapłacić 466zł - bo MPWiK ma laboratorium i wykonuje je na bieżąco. Edytowane 12 Września 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Twardość ogólna, Chlorki Z tych dwóch danym można już sporo wykoncypować, resztę można domierzyć i doliczyć w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Twardość ogólna' date=' Chlorki[/quote']Z tych dwóch danym można już sporo wykoncypować, resztę można domierzyć i doliczyć w domu. Jest gdzieś coś do poczytania o tym "koncypowaniu"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Tu jest ciekawa dyskusja: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=1319&p=1 i tu: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody#Czytanie_raportu_sk.C5.82adu_wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się