Izbor Mściwy Opublikowano 23 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Cześć wszystkim, chyba dojrzałem do kolejnego etapu piwowarstwa tj kontroli pH wody. W źródłach znalazłem że zacier powinien mieć ok 5,6pH. Tylko nigdzie nie mogę znaleźć kalkulatora ile dodać kwasu fosforowego np żeby obniżyć pH do zakładanej wartości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 23 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Ten polecam. Celuj w zakres 5.2-5.6 . Pamiętaj, że kwas fosforowy może wytrącić wapń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 23 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 @Łachim, a mógłbyś łopatologicznie wyjaśnić co gdzie mam wpisać jak chcę zbić ph zacieru oraz wody do wysładzania? Nie chcę dodawać soli czy gipsu, chodzi mi o samo ph, a z j. angielskim jednak trochę mi nie po drodze. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 24 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 (edytowane) Musisz wypełnić: Water volumes - wybierasz jednostki L/kg, wpisujesz ile masz całej wody i jak to się dzieli na mash (do zacierania) i sparge (do wysładzania), Source water - podajesz profil swojej wody (szczegółowo albo jako KH & GH czyli twardość ogólna i węglanowa), Grist info - podajesz zasyp (ważne aby masy i typy/kolory słodów się zgadzały) Po tym w sekcjach Acid additions oraz Sparge water acidification wybierasz typ kwasu którym dysponujesz i dostaniesz info ile kwasu powinieneś dodać odpowiednio do zacieru oraz wody do wysładzania. Oczywiście to wszystko jest teoria Ale np. u mnie zwykle wynikowe pH zacieru i wody trafiało w widełki. Edit: Jeszcze tam w sekcjach dot. kwasu są checkboxy (nie wiem czy domyślnie zaznaczone) czy w ogóle chcesz dodawać kwasu. Odpowiednio: Specify acid by target mash pH oraz Acidify sparge water. Więc trzeba je sobie zaznaczyć jakby co. Edytowane 24 Września 2021 przez sihox smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się