Skocz do zawartości

Siarka, miedź, kwas


Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że nie uzyskałem odpowiedzi w pewnym wątku na moje pytanie zapytam jeszcze raz, tak szybko.

Koniec fermentacji, kwas pH3, zapachy związków siarki. Dodałem miedź by wyeliminować smrodki. Po przelaniu do drugiego fermentora w celu butelkowania zobaczyłem, że miedź nie jest zaśniedziała, piwo pachnie normalnie, kolor ma normalny.

Pytanie, to co było na miedzi nie rozpuściło się do piwa i teraz mam rozpuszczone siarczki, w piwie?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem to niektóre elementy miedziane posiadają powłokę, coś jak lakier. Przykładem takiego elementu jest drut nawojowy na transformator, cewki, itp. Jeżeli dodałeś taki element to  on nie zaśniedziałe, trzeba go najpierw opalić nad gazem.

 

Lakier raczej nie rozpuścił się w piwie.

Edytowane przez Eselchen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.