Nazwa użytkownika Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 Jako, że nie uzyskałem odpowiedzi w pewnym wątku na moje pytanie zapytam jeszcze raz, tak szybko. Koniec fermentacji, kwas pH3, zapachy związków siarki. Dodałem miedź by wyeliminować smrodki. Po przelaniu do drugiego fermentora w celu butelkowania zobaczyłem, że miedź nie jest zaśniedziała, piwo pachnie normalnie, kolor ma normalny. Pytanie, to co było na miedzi nie rozpuściło się do piwa i teraz mam rozpuszczone siarczki, w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 (edytowane) Z tego co wiem to niektóre elementy miedziane posiadają powłokę, coś jak lakier. Przykładem takiego elementu jest drut nawojowy na transformator, cewki, itp. Jeżeli dodałeś taki element to on nie zaśniedziałe, trzeba go najpierw opalić nad gazem. Lakier raczej nie rozpuścił się w piwie. Edytowane 25 Września 2021 przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 26 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2021 Miedź jest czysta, niczym powleczona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 3 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2021 Serio? Nikt się nie wypowie? Picie takiego piwa jest bezpieczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 3 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2021 Wszyscy niecierpliwie czekają na efekty degustacji ? jak się nimi podzielisz to chyba bezpieczne jak nie to .... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 3 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2021 W sumie to czego ja się spodziewałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi