olo333 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 czy uważasz ze infekcja mogła rozwinąć sie do takiego stopnia w 1-2 dni od zadania drożdzy? Nie używałem tych drożdży, ale taki poziom siarkowodoru, żeby trzeba płukać usta po spróbowaniu piwa raczej nie jest normalny i zgadzam się z zgodą, że to pewnie infekcja. Dużo siarkowodoru wydziela się przy fermentacji lagerów, ale nie mam problemów z próbowaniem ich przy zlewaniu na cichą. Infekcja ma najlepsze warunki do rozwoju w pierwszym i drugim dniu po zadaniu drożdży, pod warunkiem, że dostanie się razem z drożdżami, a najlepiej jeszcze przed nimi. Cukrów jest tam wówczas pod dostatkiem, a zadane drożdże jeszcze nie zdążyły skolonizować brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbogdanski Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 nie pozostaje mi nic innego niż uwarzenie nastepnego dzieki za rady i sugestie. mam nadzieje ze nastepny wit wyjdzie tak smaczny jak moja 1 i 3 warka (IRA i pszeniczne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 probowal ktos wita zrobic na s33? wg opisu z ba sa to drozdze dedykowane do wita: Suche drożdże górnej fermentacji, polecane do wielu rodzajów piw specjalnych, zwłaszcza do belgijskich odmian białych piw pszenicznych (witbier) oraz do piw mocnych warzonych na wzór piw klasztornych (Trappist, Chimay). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 probowal ktos wita zrobic na s33? wg opisu z ba sa to drozdze dedykowane do wita: Suche drożdże górnej fermentacji, polecane do wielu rodzajów piw specjalnych, zwłaszcza do belgijskich odmian białych piw pszenicznych (witbier) oraz do piw mocnych warzonych na wzór piw klasztornych (Trappist, Chimay). próbowałem, na s33 wita i klasztorne - nie są najgorsze, ale na płynnych będą lepsze - jak najbardziej możesz spróbować na s33 lepszy było kolońskie - według mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Jutro lub w niedzielę będę warzył wita na Brewferm Blanche zdam relację w tym wątku co z tego wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 @krys123: tylko ze s-33 mam w lodowce a wit-plynnych nie znalazlem dzis w zadnym sklepie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 A abbey II które masz nie będą się lapiej nadawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) A abbey II które masz nie będą się lapiej nadawać? hm, no nie wiem... jak jest napisane wit to wit, ale może faktycznie, zaraz zerknę do specyfiki tych abbeyów .... a więc są do American Barleywine Belgian Blond Ale Belgian Dark Strong Ale Belgian Golden Strong Ale Belgian Specialty Ale Bière de Garde Russian Imperial Stout Strong Scotch Ale no to dedykowane witowi nie są, ale jeśli uważacie że jednak pasują do stylu to pewnie że i łatwiej i taniej mi pojechać na abbeyach które mi dosłownie umierają z nudów w lodówce Edytowane 6 Stycznia 2012 przez przemski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 wszystko będzie lepsze od tych suchych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Napiszę tak - u mnie właśnie fermentuje wit na abbeyach zobaczymy co wyjdzie. Jak na razie pachnie kapitalnie. Co do s33 to używane są do przeróżnych piw. Ja kiedyś robiłem na nich koelshe i nie były wcale takie złe...Wity też na nich robiłem, wychodziły różnie ... Edytowane 6 Stycznia 2012 przez andy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Ja robiłem na S33 i wyszedł super Witek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 A abbey II które masz nie będą się lapiej nadawać? A moim zdaniem do wita nie najlepiej nadają się typowe belgijskie drożdże, z typowymi posmakami. Kto miał dedykowane drożdże ten wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Czy można tych drożdży użyć do piwa grodziskiego (mowa o brewrefm blanche)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Podpinam się pod wyżej zadane pytanie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Można, ale wtedy to nie wyjdzie nawet zbliżone do Grodziskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Własnie przelałem wita na tych drożdżach na cichą. Przy przelewaniu powitał was mało zachęcający zapach (lekka siarka, skarpeta)? W smaku na razie wydaje się OK. Czytałem,że to normalne przy tych drożdżach. Chciałem się upewnić. Próbował ktoś triku z miedzią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Mialem to samo, po jakichs 2 tygodniach po "aromatach" ani sladu. Poczekaj z ta miedzia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Przelewałeś na cichą? Po cichej aromat ustąpił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Na cichą nie przelewałem , w butelkach miałem na samym początku taki aromat. Ale dominowała i tak kolendra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 nam po miesiącu zapach siarki zszedł i jusz nigdy wiecej tych drożdzy nie użyjemy ,najlepsze drożdze na wita Wyeast 3944 Belgian Witbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys91 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 U mnie też Witold po tych drożdżach trącił... Mogłem poczekać z butelkowaniem, może by zeszło. Strasznie się to pije, więc chyba pójdzie w kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Poczekaj. U mnie witek na tych drożdżach dopiero po miesiącu nadawał się do picia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Jeśli wali siarką to prawdopodobnie fermentacja była w zbyt niskiej temperaturze. Warto przynajmniej pod koniec podnieść temp do 22C a nawet wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys91 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Fermentacja była w temperaturze pokojowej około 20-21°C. Piwo nie poszło w kanał, jest w miarę pijalne, ale zapach do przyjemnych nadal nie należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Zrobiłem tydzień temu wita, 43l podzieliłem na dwa wiadra, jedno zadane S33 a drugie breferm blanche, dziś 6 dzień fermentacji, piana na s33 opadła już w trzecim dniu, w wiaderku z BfB nadal obfita piana, zapach... słodki, miły. Drożdże w obydwu przypadkach uwodnione, zadane do brzeczki o temp. 20-21st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się