Pieslav Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 A mi na trzy podejścia jeden wit wyszedł b. dobry i dwa bardzo słabe (głównie problem z aromatem). Wydaje mi się że lepszy efekt dają przy fermentacji w górnym zakresie temperatur niż przy 18°C ale sprawdzę to za 4 razem, jeśli zdecyduje się ich użyć bo skłaniam się jednak do zakupu płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Ostatnio zrobiłem na nich wita i aromat jest łagodnie mówiąc słaby, może rzeczywiście za nisko je ferementowałem. Aromaty siarkowe ewidentnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Teoretycznie powinienem już butelkować mojego wita, zapach siarki zniknął, 2 tygodnie minęły, BLG przestało się zmieniać, ale mam wątpliwości. Po pierwsze, piwo jest bardzo mętne. Za bardzo. Dużo drożdży unosi się w płynie. Po drugie, końcowa gęstość jest bardzo wysoka - 3,5 BLG, a startowałem z 11,5. Poprzednia warka zeszła do 1,5BLG przy takim samym zacieraniu, ale jednak różnym zasypie (awaryjnym; był tam słód pale ale, pszeniczny, cukier i inne cuda, nie licząc płatków pszennych). Jak myślicie, zjedzą coś jeszcze, czy butelkować? A jeśli zjedzą, to jak je zagonić do roboty, bo mają 20-21 st. C w pomieszczeniu, łyżka też już mieszałem, żeby je podnieść z dna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Mętne chyba zostanie do końca, ale jak piszesz że to drożdże pływają to może poszukaj jakiegoś miejsca gdzie będziesz mógł schłodzić piwko przed rozlewem. Jak już wcześniej wspomniałem, miałem warkę podzieloną na dwa wiadra i piwo fermentowane na s33 w butelkach praktycznie wyklarowały się na czysto a na brewferm trzymane piwo w tych samych warunkach jest mętne bez taczania butelki, wiec zasyp może mieć tu drugoplanowe znaczenie. W trochę wyższej temperaturze fermentowałem swojego wita i nawet po zakończeniu fermentacji miałem na wierzchu czapę drożdżową, może to być taka "zaleta" tych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Wiesz co, mętne jak najbardziej ma prawo być, ale w tej chwili po prostu jest nieprzejrzyste. Jak mleko. Zlałem wczoraj na cichą i dam im jeszcze tydzień, a testowo zakapslowałem kilka butelek - okaże się, czy się sklaruje w refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spokens Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Podobnie jak u części z piszących wcześniej: po 9 dniach burzliwej przy użyciu Brewferm Blanche na powierzchni zalega gęsta czapa z piany (fotografia w załączeniu). Które z rozwiązań byłoby najlepsze w tym przypadku: - zdjąć pianę łyżką - zatopić - cierpliwie poczekać aż piana sama opadnie na dno - zlać na cichą znad osadu z dna i spod piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 zlać do tanka rozlewczego w asyście pkt 4. A już myślałem że tylko u mnie te drożdże tak się zachowują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzder Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 U mnie identycznie się zachowały, czapka na górze nie chciała spaść. I pierwszy raz drożdże mi tak zeżarły wszystko. Z 12.5blg do 1.6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Mi te drożdże zeszły przez 6 dni fermentacji z 12 do 5 blg, temperatura 18 stopni, zastanawiam się czy nie przenieść fermentatora w cieplejsze miejsce. Zapach normalny, siarką nie wali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Przenieś.18°C to dla nich za mało. Mogą potem Ci ruszyć w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Cały czas było 18 stopni, poszły spać? Wstawię do kuchni, tam jest pow. 20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 5 Blg to sporo przy takim ekstrakcie. Wystaw do ciepłego. Te drożdże bardzo wolno dojadają resztki cukrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Przeniosłem w cieplejsze miejsce i nic. Chyba wystawie na balkon na słońce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Daj im trochę czasu. Zmierzyć ekstrakt za kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Daj im trochę czasu. Zmierzyć ekstrakt za kilka dni. Jutro sprawdze blg, może coś spadło. Jedno też zabutelkowałem, za kilka dni otworze i zobaczę jakie jest nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Blg nie spada. Zabutelkowane jedno piwo zupełnie bez gazu. Chyba butelkuję, nie ma co czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Po zabutelkowaniu, po 6 dniach piwo zupełnie bez gazu, jakby było bez drożdży. Czy to możliwe ze drożdże umarły? Butelki stoją kuchni, więc za zimno nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Miałem dosyć podobnie przy moim pierwszym witku jak go robiłem na Brewfermach. Ostatecznie i tak mi się przegazowało. Dziwne drożdże, sam ich nie mam zamiaru więcej używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 6 dni na refermentację to może być za krótko. Daj im jeszcze chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 6 dni na refermentację to może być za krótko. Daj im jeszcze chwilę. Ale jakś tam gaz powinien już być, a tu 0. Przy butelkowaniu innych piw, po 10 min. kapsle "podskakują". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 I jak panowie zeszło coś wam? Ja po tygodziu fermentacji witbiera z 12 blg zeszło do 4 (drożdże Brewferm Blanche). W smaku normalny nie ma jakichś wad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Producent jako zakres podaje 18-24oC. Jak jest optymalna temperatura dla tych drożdży, z lektury wątku rozumiem że na pewno nie dolne granice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Ostatni fermentowałem w temperaturze fermentacji od 21 c do 22,5 c. Było dobrze, siarki nie było. Niżej bym z temperaturą przy tych drożdzach nie schodził. Plo Koon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Ostatni fermentowałem w temperaturze fermentacji od 21 c do 22,5 c. Było dobrze, siarki nie było. Niżej bym z temperaturą przy tych drożdzach nie schodził. Właśnie o tą siarkę mi chodzi. Dzięki wielkie, postaram się fermentować właśnie w tych zakresach temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Spotkał się ktoś może w przypadku tych drożdży ze zbijaniem się w granulki i grudki i radosnym osiadaniu na ściankach butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się