Quentin Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Mam pytanie . Domówiłem do pilsa w34/70 i s-23 obawiając się nieco tych BL . Teraz czytam , że jedna saszetka starcza do ok.15 l piwa a dwie trzeba dawać do 20-30 l . Co radzicie ? Dodać do jedych z nich te BL ? Bo chyba pomysł żeby pomieszać w34 i s-23 nie jest za dobry ? Send by Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 A jaka gęstość początkowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Jeszcze nie wiem Chcę zacierać w weekend . Zakładam 12,5 - zobaczymy co wyjdzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Ja nie wiesz jaka gęstość początkowa to jak mamy Ci doradzić ? ~12°Blg i jedna paczka (~11g) wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Ja robie starter z nowej sasztki,dodaje do 2 fermentatorow 30 l i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 No to mnie uspokoiliście , więc nic nie kombinuję tylko idzie saszetka W34/70 . Swoją drogą niezły ''chłyt matetingowy'' na podniesienie sprzedaży opisywanie , że jedna saszetka na 15 l ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Poniżej 10°C fermentacja ustaje. Szybki start (5h), z 16blg zeszly do 5 w 5 dni, fermentacja w 12-14°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefa81 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Dnia 4.01.2015 o 22:54, biervorkoster napisał: Poniżej 10°C fermentacja ustaje. Szybki start (5h), z 16blg zeszly do 5 w 5 dni, fermentacja w 12-14°C Użyłem drożdży Brewferm Lager 12 g, w sumie 30g na 75l Koźlaka 15BLG, blg spadło mi do 13, ale temperaturę w piwnicy mam poniżej 10 st. C, czy jak przeniosę fermentory w cieplejsze miejsce to fermentacja ruszy? Czy może zadać je ponownie? Albo może użyć innych? W jaki sposób mogę osiągnąć "Szybki start (5h)" ? Edytowane 16 Stycznia 2018 przez kefa81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 (edytowane) 4 godziny temu, kefa81 napisał: 30g na 75l Koźlaka 15BLG Wg kalkulatora Mr. Malty potrzeba trzy razy tyle drożdży do takiego piwa: 15 BLG ~1.060 OG, 75 l ~20 galonów Ja jak najszybciej zadałbym uwodnione drożdże we właściwej ilości, albo świeżą gęstwę - ten sam Mr. Malty wylicza jej prawie litr. Screeny załączone: Edytowane 16 Stycznia 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się