Pajur95 Opublikowano 18 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Witam. Jako świeży piwowar po 7 warkach mam pytanie do kogoś bardziej kompetentnego. Mianowicie dostałem od znajomego wór 30l z chmielami: Lubelski, Magnum i Marynkę z tegorocznego zbioru. Sa to chmiele wstępnie wysuszone ponieważ idą na skup. Moje pytanie brzmi jak dużo takiego chmielu sypnąć na gotowanie i który kiedy najlepiej dać by dało dobry efekt. Celuje w styl Polski Ale. Za każdą pomoc BARDZO DZIĘKUJE ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Magnum i/ albo Marynke na poczatku gotowania. Lubelski na koniec gotowania, po wylaczeniu palnika, na hopstand. Ilości - są gdzieś na forum opisane te relacje granulat - szyszka sucha - szyszka mokra. Polski Ale taki klasyczny, zbliżony do brytyjskiego? Z Marynka mam małe doświadczenie ale ja pewnie też w drugiej połowie gotowania można wykorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pajur95 Opublikowano 18 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Super dzięki za informacje. Coś mi się rzuciło w oczy że 10-20% więcej szyszki dać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Szyszki warto liczyć z 10% więcej, ale jeśli mówimy o wysuszonej. Nie wiem, co znaczy "wstępnie wysuszona" - być może jest bardziej mokra niż taka "sklepowa" i trzeba wziąć większą poprawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pajur95 Opublikowano 18 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Szyszka po zbiorze była suszona w suszarni w celu utrzymania świeżości chmielu. Później taki chmiel wysuszony on sprzedaje na skupie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się