Radzio Bier Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 Dzień dobry. Wczoraj zafundowałem swojej Pale Ale Cold Crash w temp 1,4 °C. Trzymać do 72 h czy można skrócić do 48h? Rozlew po ogrzaniu do tem pokojowej czy może rozlewać zimną warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 (edytowane) Jeśli nie chmieliłeś na zimno to 48h wystarczy, chociaż często im dłużej tym lepiej. Rozlew może być na zimno. Edytowane 14 Listopada 2021 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio Bier Opublikowano 14 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 Chmielenie na zimno było. Muszę przyznać ze 24 h już widać różnicę w klarowności Warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 Rozlewaj kiedy znacząco się sklaruje po prostu. I uważaj z przenoszeniem, łatwo wzburzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 (edytowane) Albo można sklarować jeszcze żelatyną, chociaż ja tego nie robię przy chmieleniu na zimno, tylko przy słabo flokulujących szczepach. Edytowane 14 Listopada 2021 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cressi Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 To ja się podepnę. W niedziele wrzuciłem chmiele do chmielenia na zimno. Z tego co zrozumialem z dotychczasowej lektury Forum czas takiego chmielenia to ok 2-3 dni. Czy 2 dni potrzebne na cold-crash wliczają się do czasu chmielenia na zimno (czyli zaczynam cold crash tak naprawdę nastepnego dnia ppo zadaniu chmielu), czy lepiej obniżyć temperature dopiero po tych właśnie 2-3 dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 Po tych 2-3 dniach, chociaż jeśli masz możliwość sterowania temperaturą, to niektórzy polecają chmielenie w temperaturze np. 16 stopni, więc mniej niż typowa temperatura fermentacji. Cressi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się