Mijnheer Opublikowano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2021 Cześć! Moja ostatnia warka to stout owsiany z poniższym zasypem: 3.5 kg maris otter 1 kg płatki owsiane błyskawiczne 0.5 kg karmelowy 150 0.25 kg czekoladowy ciemny 0.25 palony jęczmień Według apki Grainfather, teoretyczna gęstość początkowa i końcowa to odpowiednio 1.060 i 1.013. Początkowa wyszła mi 1.061 czyli prawie w punkt, natomiast końcowa mierzona refraktometrem i przeliczona 1.018. To pierwsza moja warka z tak dużym udziałem owsa i podejrzewam że może w tym jest problem? Spotkaliście się kiedyś z owsem zaburzającym odczyt refraktometru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2021 7 minut temu, Mijnheer napisał: przeliczona 1.018 Ale ta różnica między 1.018 a 1.013 to jakieś 1,25 BLG. Ja bym się nie przejmował wcale tylko upewnił, że fermentacja się zakończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Witaj w klubie. Ja sypnąłem owies niesłodowany i też jest niskie odfementowanie z 13 do 4. Zacierano w 67 st C bo tak nakazuje BJCP i robiły to S04. Moim zdaniem albo zacieranie za wysoko albo owies trzeba było skleikować. - enzymy nie mogły się dostać do skrobii. Poprawię się następnym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się