Filip Kozak Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Cześć, Zacząłem dopiero moją przygodę z piwowarstwem, niedawno zabutelkowałem swoje pierwsze piwo uwarzone z brewkitu Finlandia Lager z Browamatora. O tyle, o ile nie wydaje mi się żebym popełnił jakieś błędy do momentu butelkowania, to mam pewną obawę dotyczącą procesu refermentacji właśnie. Fermentację popełniłem w temperaturze 17-18C, z tego co pamiętam to mieści się to w widełkach z instrukcji. Jednakowoż, po zagłębieniu się w temat (dopiero przed butelkowaniem więc już na tamtym etapie myślałem że "po ptakach") i doczytałem że lagery fermentuje się w niskich temperaturach. Być może z uwagi na moje podekscytowanie i brak należytej cierpliwości, nie doczytałem że drożdże dołączone do zestawu nie są wcale dolnej fermentacji i z lagerowymi za wiele wspólnego nie mają. Chyba rozwiało to moje wątpliwości dot. temperatury fermentacji, jednak po zabutelkowaniu pozostawiłem je na leżakowanie w niskiej temperaturze (ok. 3-6). I tutaj pojawiają się pytania. Czy refermentacja w ogóle zajdzie w przypadku tych drożdży? Czy z tego coś jeszcze będzie? Czy jak wrzucę butelki do troche cieplejszego otoczenia to proces zajdzie poprawnie? A może zajdzie poprawnie również w niskiej temperaturze? Każda odpowiedź, a szczególnie karcące poprawki są bardzo mile widziane bo już nie mogę się doczekać drugiej warki a tym razem chcę jak najmniej spartolić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Witamy nowego piwowara. Odrobine nie tem dzial forum ale zasada pewnie przeniesie. Te brewkity to lagery tylko z nazwy. Prawidłowo prowadziłeś fermentacje. Ogolnie refermentacjr powinno prowadzić sie w takiej temperaturze jak fermentacja wiec powinieneś przenieść butelki tam gdzie fermentowales. Kazdy na początku popełnia mase błędów:) Pozdrawiam Filip Kozak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Godzinę temu, Adamiko napisał: zasada pewnie przeniesie. Nie przeniesie. Piaskownica to piaskownica. Wszystko się zgadza. Powodzenia w warzeniu, powodzenia w forumowaniu! Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 7 minut temu, zasada napisał: Nie przeniesie. Piaskownica to piaskownica. Wszystko się zgadza. Powodzenia w warzeniu, powodzenia w forumowaniu! Mea culpa. Zaspany myslalem ze to post z gatunku poznajmy się:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Witamy nowego piwowara. Odrobine nie tem dzial forum ale zasada pewnie przeniesie. Te brewkity to lagery tylko z nazwy. Prawidłowo prowadziłeś fermentacje. Ogolnie refermentacjr powinno prowadzić sie w takiej temperaturze jak fermentacja wiec powinieneś przenieść butelki tam gdzie fermentowales. Kazdy na początku popełnia mase błędów:) Pozdrawiam Refermentacja w butelce to zazwyczaj 1-2 tygodnie. Tak jak napisał kolega - najlepiej jak jest w podobnym przedziale temperatur co zwykła fermentacja. Dopiero po tym czasie możesz przenieść butelki w chłodne miejsce, aby piwo tam sobie dojrzało. Jak długo powinno trwać takie lagerowanie - to zależy od mocy i gatunku piwa. Np. typowe pszeniczne właściwie nie potrzebuje, jak tylko się nagazuje, można pić. Im piwo cięższe i złożone - tym zazwyczaj dłuższe leżakowanie. W Twoim przypadku nie przejmuj się, czy to lager czy nie, piwo na pewno będzie smakować i to jest w tym wszystkim najważniejsze Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Kozak Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Refermentacja w butelce to zazwyczaj 1-2 tygodnie. Tak jak napisał kolega - najlepiej jak jest w podobnym przedziale temperatur co zwykła fermentacja. Dopiero po tym czasie możesz przenieść butelki w chłodne miejsce, aby piwo tam sobie dojrzało. Chwilę już w zimnym te butelki leżały. Czy drożdże po przeniesieniu w cieplejsze miejsce wznowią pracę?Sent from my iPhone using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Wznowią. Filip Kozak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się