Filip Kozak Opublikowano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 Hej, Chciałbym dodać do swojego piwa trochę owoców a konkretnie mango i maliny. Dostępne mam tylko mrożone. 1. Czy mrożone owoce muszę jakoś przetworzyć przed dodaniem?2. Na jakim etapie najlepiej dodać owoce (konkretnie - lepiej na burzliwą, czy dopiero po zlaniu na cichą)?3. 1kg mango i 1kg malin ujdzie w tłoku na 20 litrów Sour IPA? Mniej? Więcej? Szukałem czegośtam w internecie, ale zdania są dość podzielone Sent from my iPhone using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 Ja ostatnio degustowałem swoje piwo z dodatkiem wisni. Dalem ponad kg na jakies 8 l piwa przy przeleniu na cichą. Wisnie wszystko zdominowały i zona jest mega z niego zadowolona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 1. Nie, ryzyko zakażenia jest, ale małe. Jeśli chcesz bezpieczne, możesz przepasteryzować w słoiku, ale może smakować kompotem. 2. Na cichą, żeby nie tracić za dużo aromatu. Licz się ze stratami, bo jeśli dobrze nie oddzielisz owoców od piwa gushing murowany. 3. Jeśli chcesz je dodać naraz, to pewnie wystarczy. Ja dawałem 1,2 kg mango na 10 l gose i było wyczuwalne, ale nie dominujące. Maliny są ponoć bardzo mocne. Dawałem jeszcze 2kg wiśni na 10 l kwaśnego dzikiego ale i mogłoby być więcej. Filip Kozak i vmario 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https://www.piwo.org/forums/topic/4990-jak-zrobi%C4%87-kobiece-piwo-moje-do%C5%9Bwiadczenia/&share_tid=4990&share_fid=35434&share_type=t&link_source=appSporo ciekawych informacji i mnóstwo eksperymentów. Ja skorzystałem i jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejJanusz Opublikowano 13 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 (edytowane) Już kilka razy popełniłem kwasa na malinach (głównie berlinera, ale ostatnio zaszalałem i spróbowałem trochę go wzmocnić - eksperyment udany). Maliny zawsze daje na cichą, tj. po ok. 2 tyg. fermentacji zlewam znad drożdży na jeszcze zmrożone maliny. Raz na owocach wyszedł mi biofilm, ale piwo bylo z tej okazji tylko bardziej kwaśne, co moim zdaniem wpłynęło na plus. Na warki po. 23-24l daje ok. 2kg malin (5 paczek po 400g plus co tam zostało w zamrażarce po babskich drinkach). Kolor dają piękny, aromat i smak tez. Piwo idealne na letnie poranki. Trzeba liczyć się 2-3l strat na filtracji (używam worka filtracyjnego 300 mesh). Edytowane 13 Lutego 2022 przez AndrzejJanusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się