BaronVonZuk Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Kopyr słusznie pisze, jest to związane z utlenianem zw. aromatycznych. A co do szyszek, to ja jestem ortodoksem i tylko jak na prawdę muszę używam granulatu.Poza tym chmieli po szyszkach są łatwiejsze do usunięcia. W zeszłym roku zrobiłem mega zapas marynki, lubelskiego,lomika i cascada w szyszkach i aktualnie nie wykorzystałem nawet 1/4, tylko moja żona krzyczy,że zamrażarka jest cała zajęta ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Ja korzystałem z szyszek warząc piwo wspólnie z BaronemVonZukiem. Natomiast gdy warzę w domu to korzystam z granulatu. W tym roku mam zamiar założyć swój własny chmielnik, czy coś z tego wyjdzie zobaczymy. Mam nadzieję, że tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 W tym roku mam zamiar założyć swój własny chmielnik, czy coś z tego wyjdzie zobaczymy. Mam nadzieję, że tak big_smile Po żniwach w moim pierwszym sezonie stwierdzam że obieranie pędów z szyszek jest bardzo czasochłonne. Dla mojej plantacji składającej się z 10 krzaków potrzebny jest kombajn do chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 10 krzaków nie planuje Myślę, że tak z 4 powinny mi wystarczyć. Ba powiem, że to będzie chyba więcej niż potrzebuje, jeżeli warze 4-6 warek rocznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Po żniwach w moim pierwszym sezonie stwierdzam że obieranie pędów z szyszek jest bardzo czasochłonne. Dla mojej plantacji składającej się z 10 krzaków potrzebny jest kombajn do chmielu E no, Jejski, to sama przyjemność. Chociaż ja zebrałem jedynie jakieś 40g suchych szyszek, więc się nie narobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 E no, Jejski, to sama przyjemność. Chociaż ja zebrałem jedynie jakieś 40g suchych szyszek, więc się nie narobiłem. No to się nie przepracowałeś. To JEJSKI miał o wiele wiele więcej bo dostałem w prezencie kilka razy więcej niż zebrałeś. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Szczegóły tutaj http://www.piwo.org/forum/p6209-05-09-2008-16-01-10.html#p6209 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi