Str Opublikowano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Cześć, przeglądając OlXa natrafiłem na ogłoszenia ze sprzedażą torb termicznych glovo czy uber Eats. Próbował ktoś prowadzić fermentacje w takiej torbie? Zastanawiam się czy będzie w stanie utrzymać taka torba odpowiednia temperaturę. Warki 10l w wiadrach z castoramy wiec chyba powinno być okej. Co o tym myślicie? 2D07FD5B-425A-4EFE-860A-E3F0AB208FD7.webp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Link nie działa. Torba da radę, ale niestety nadal nie będziesz miał kontroli nad temperaturą. Jedynym słusznym najtańszym rozwiązaniem jest sterownik temperatury np stc 1000 i jakieś medium grzewcze:pas, podkładka czy coś w tym stylu. Ja mam fermentor w lodówce, sterownik temp. i pas grzewczy. Temperaturę utrzymuję jaką chcę. Lodówka jest w nieogrzewanym pomieszczeniu więc nawet zimą nie chodzi. Proste, tanie i co najważniejsze działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 21 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 To prawda, ale aktualnie nie mam warunków na takie rozwiązanie wiec zostaje ratowanie się półśrodkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 7 minut temu, Str napisał: To prawda, ale aktualnie nie mam warunków na takie rozwiązanie wiec zostaje ratowanie się półśrodkami. Pomysł o skrzyni ze styropianu. Niewiele większa, znacznie bardziej stabilna, ma możliwość upgrade'u. Wątków na forum jest sporo: https://www.piwo.org/forums/topic/23347-styropianowa-komora-fermentacyjna/?tab=comments#comment-436410 https://www.piwo.org/forums/topic/28768-styropianowa-lodówka-do-fermentacji-poradnik-jak-prawidłowo-korzystać/?tab=comments#comment-502274 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Przy obecnych Twoich warunkach fermentacji, jedynym plusem tego rozwiązania będzie to, że przy skokach temperatury otoczenia, w fermnetorze skoki temperatury będą spowolnione. Tak mnie się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Znalazłem chyba"Twoją" torbę termiczną na olxie. Kosztuje 80 zł! Za tą kasę to można sobie zrobić Ładny pojemnik ze styropianu, kupić sterownik temperatury, a może i pas grzewczy. Styropian można kupić na sztuki.Na wiaderko 10l to pewnie 2szt wystarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się