gen.Jomini Opublikowano 9 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 (edytowane) Witam Mam 50gr. marynki i 50gr. premianta. Robię czwartego pilsa, i tak myślę, jak nachmielić piwko. Cz połączenie tych dwóch chmieli na smak 20min. i aromat na 0min jest dopuszczalne? W sensie, czy smak i aromat będzie do przyjęcia jak na pilsa, czy lepiej dać osobno. Marynkę dam na 60min 15gr - 17gr., na 20min. premiant i marynka po 15gr, na 0 minut po 20gr. Nie wiem jak jest z marynką, jeśli chodzi walory w smaku i zapachu, dopiero eksperymentuję, co i jak. No i mam jeszcze chmiel perle, ale nie wiem, czy tu będzie pasował. Edytowane 9 Lutego 2022 przez gen.Jomini Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 9 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 20 gramów marynki na goryczkę , potem nic, potem na 0min (na wyłaczenie palnika) 50 gramów mieszanki pół na pół marynki i premianta) , przetrzymaj potem te chmiele w 70 - 75 st C przez 10 minut i potem dopiero dale schładzaj brzeczkę. Więcej chmielu nie trzeba. Jak tak chmiele Pilsy i mi to bardzo pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Pytanie jak chodzisz brzeczkę? Wszystkie 3 chmiele są ok do pilsa. Spokojnie możesz je łączyć w chmieleniu na aromat. Śmiało eksperymentuj. Co do goryczki to podobno premiant daje bardzo gładka goryczkę. Warto spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gen.Jomini Opublikowano 9 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Chłodzę chłodnicą zanurzeniową, szybko się schładza. Dzięki za podpowiedzi, połączę marynkę z premiantem, zobaczę jak wyjdzie. No i wiadomo - próbować, eksperymentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się